Amnesty kritiserar Saudikoalitionens skolbombningar

publicerad 14 december 2015
https://youtu.be/rxPuYkekJKc

Människorättsorganisationen Amnesty International riktar i sin nya rapport skarp kritik mot den saudiledda koalitionens bombningar av skolor i Jemen.

Rapporten “Our kids are bombed: Schools under attack in Yemen” bygger på Amnestys fältarbete i Jemen. I rapporten beskrivs bland annat fem olika flygbombningar mot skolor i Jemen mellan augusti och oktober i år.

Bombningarna mot skolorna i Jemen har gjort att 6 500 barn inte längre kan gå till skolan och fortsätta sin utbildning. Amnesty International menar att den saudiledda koalitionen gjort sig skyldiga till krigsbrott.

Den saudiarabiskt ledda koalitionens olagliga attacker mot skolor som används för undervisning, och inte för militära ändamål, är ett uppenbart brott mot krigets lagar. Att avsiktligt attackera skolor som inte är militära mål och att direkt attackera civila som inte är inblandade i några krigshandlingar är krigsbrott, säger Lama Fakih, krisrådgivare vid Amnesty International som just kommit tillbaka från Jemen, i ett pressmeddelande.

Amnesty International uppmanar i rapporten länder som USA och Storbritannien att sluta förse den Saudiarabiskt ledda koalitionen med vapen.

– Det är skrämmande att USA och andra allierade till den saudiarabiskt ledda koalitionen har fortsatt att ge klartecken till vapenöverföringar till medlemmar i koalitionen trots tydliga bevis på att de inte följer krigets lagar, och alltså inte följer den internationella humanitära rätten. Alla sådana vapenöverföringar måste upphöra omedelbart, säger Amnesty Internationals Lama Fakih.

Amnesty International vill se att de fem attackerna som lyfts i rapporten ska utredas oberoende och opartiskt, samt att ansvariga ska ställas inför rätta.

Tidigare har en annan människorättsorganisation, Human Rights Watch, kritiserat Saudiarabien för sitt användande av amerikansktillverkade klusterbomber i sina bombräder mot Jemen.

Rapporten i sin helhet kan laddas ner här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!