Amerikanska soldater snart på plats i Finland

Det nya kalla kriget

publicerad 3 maj 2023
- av Sofie Persson
Amerikanska soldater under en övning 2014.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Finland och USA har ingått ett Nato-avtal där amerikanska soldater tillåts att fritt komma och gå på finsk mark. Enligt finländske diplomaten Mikael Antell ska detta möjliggöra ett “smidigt samarbete med USA i alla säkerhetssituationer med kort varsel”.

Nyligen anslöt Finland till USA:s militära allians efter att medlemslandet Turkiet godkänt dem. Både Finland och Sverige ansökte om medlemskap förra året, men båda ansökningarna stoppades av Turkiet som ställde motkrav på medlemskapen. Finland har dock sedan dess fått sitt godkännande från landet, något Sverige ännu inte fått.

Nu kan snart amerikanska soldater vara på plats i Finland, rapporterar finska Helsingin Sanomat. Det menar Mikael Antell, finsk diplomat och biträdande generaldirektör för politiska frågor vid utrikesministeriet, som berättar att man redan är i färd med att föra samtal tillsammans med Washington gällande ett avtal om försvarssamarbete.

Avtalet skulle göra det möjligt för amerikanska soldater att resa till och vistas fritt i Finland, något Antell menar skulle förstärka Nato-medlemskapet.

Det viktigaste är att avtalet möjliggör ett smidigt samarbete med USA i alla säkerhetssituationer och även med kort varsel, säger Antell.

Däremot menar han att man inte strävar efter en permanent närvaro av amerikanska soldater i USA, utan att man vill arbeta enligt rotationsprincipen, det vill säga att flytta in och ut trupper under olika lång tid.

USA har också sedan tidigare strävat efter liknande avtal med både Sverige och Danmark något man menar skulle “fördjupa” Washingtons säkerhetspartnerskap med dessa länder och “stärka den transatlantiska säkerheten”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!