Senatskandidat efterlyser skadestånd till vita amerikaner

publicerad 28 april 2023
- av Jan Sundstedt
T.v: Bernie Moreno. T.h: artillerister i nordstatsarmén.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Allt mer högljudda krav på att ge pengar till afroamerikaner som kompensation för slaveriet hörs, bland annat från svart makt-rörelsen BLM. Den republikanske senatskandidaten Bernie Moreno efterlyser som en replik på detta att skadestånd ska betalas ut till ättlingar till euroamerikanska soldater från det amerikanska inbördeskriget.

Var är skadeståndet för alla de människor som dog för att rädda livet på svarta under inbördeskriget? frågade Moreno i ett kampanjevenemang tidigare i veckan.

Moreno ventilerade förslaget om ekonomisk kompensation till nordstatssoldaters ättlingar under ett evenemang i “The Buckeye State”, som Ohio ibland kallas. Den framgångsrike affärsmannen, som även tidigare kandiderat till amerikanska senaten, meddelade samtidigt att han ställer upp i nästa års senatsval.

Man får det att låta som om Amerika är ett rasistiskt och trasigt land. Nämn ett land som gjorde detta: som befriade slavar, som dog för att göra detta. Ni vet, de (BLM) pratar om gottgörelse. Var finns gottgörelsen för de människor i norr som dog för att rädda livet på svarta människor?

Moreno påpekade också att han “vet att det inte är politiskt korrekt att uttrycka åsikter som dessa”, men har insett att han nu “måste träda fram och säga det som det är”.

Hans uttalanden kan tolkas som en reaktion på och ses i ljuset av den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM:s återkommande krav på ekonomisk kompensation till efterlevande från denna period i USA:s historia.

I ett uttalande till Fox News Digital uppgav Conor McGuinness, talesman för Morenos senatskampanj, att uttalandena under evenemanget var avsedda att sätta fingret på och peka ut det man menar är “demokraternas hyckleri”.

Bernie hade rätt när han sa att politisk korrekthet dödar vårt land, och krokodiltårarna från vänstern avslöjar det demokratiska hyckleriet han hänvisade till. Det är dock föga förvånande att de liberala medierna missade hans poäng, eftersom de varit medskyldiga till den identitetspolitiska charaden i åratal, sade McGuinness.

Ohio har historiskt ansetts vara som en politisk kampzon mellan Demokraterna och Republikanerna. På senare tid har delstaten dock blivit alltmer republikanskt färgad och i det senaste presidentvalet gick elektorsrösterna till Donald Trump. Inför nästa års val har partiet hopp om att återigen göra bra ifrån sig i delstaten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!