Amerikansk författare deporterad från Europa – skulle delta på svensk konferens

publicerad 31 mars 2019
- av Markus Andersson

Den amerikanske författaren Jared Taylor har blivit deporterad ifrån Europa. På väg till en konferens i Sverige blev han stoppad vid Zürich flygplats och skickades tillbaka till USA dagen därpå.

Jared Taylor, känd författare, debattör och redaktör för det amerikanska magasinet American Renaissance stoppades på Zürich flygplats under fredagen på väg till Stockholm där han skulle tala på en konferens.

När han skulle byta flyg vidare mot Arlanda blev han stoppad av personal. Efter ett par minuter dök polis upp och meddelande att han belagts med inreseförbud i samtliga Schengenländer fram till 2021. Något han inte heller blivit informerad om förrän ankomsten till Europa. Polisen beslagtog författarens pass och meddelande att han skulle kvarhållas på flygplatsen fram till lördagen då han skulle skickas tillbaka till USA.

Polisen meddelade att Polen lagt in en spärr mot författaren, ett slags veto, som förhindrar alla resor in i de 26 medlemsländerna. Något skäl uppgavs inte direkt, men enligt författaren rör det sig troligtvis om politiska skäl då han talat på en konferens i Polen i september som av regeringen skall ha uppfattats som kontroversiell.

Taylor förhördes, fotograferades och tvingades lämna fingeravtryck innan han fick spendera natten på flygplatsen för deportering dagen därpå.

Enligt källor till Nya Dagbladet på Migrationsverket har EU byggt upp ett system som gör det möjligt för enskilda medlemsstater att svartlista resenärer från hela Schengenzonen med en enda knapptryckning oavsett de övriga medlemsstaternas hållning. Om det är förenligt med lagstiftningen och de mänskliga rättigheterna att deportera människor av politiska skäl är dock oklart och polska myndigheter har nu ifrågasatts.

Taylor är en känd försvarare av etniska rättigheter för vita folkgrupper och var inbjuden som en av huvudtalarna till Scandza Forum i Stockholm under lördagen som bland annat handlade om temat statlig tyranni. Författarens egen utsaga av det inträffade publicerades i en artikel.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!