Amerikanarna har fått nog av “kriget mot terrorn”

Den allmänna opinionen i USA har sagt sitt. En relativ majoritet tycker att USA:s insatser för att stoppa terrorism har gått för långt. Det visar en omfattande undersökning av Quinnipiac University.

publicerad 15 juli 2013
USA:s befolkning köper inte regeringen och Obamas bortförklaringar om terrorism

45 procent av de som frågades om USA:s krig mot terrorismen tyckte att det har gått för långt. 40 procent av de tillfrågade tyckte inte att det gått för långt. 15 procent valde att inte svara eller ta ställning.

Undersökningen bevisar att amerikanarna faktiskt påverkats av Edward Snowdens uppmärksammade avslöjanden om hur USA:s säkerhetsmyndighet NSA spionerat på medborgarna. President Barack Obamas administration har försvarat den omfattande övervakningen med att det handlar om att skydda landet från terrorism, någonting som har fungerat under krigets dryga tio år, men alltså inte längre.

Anser att frihet går före övervakning
Tidigare har kriget mot terrorismen haft ett starkt folkligt stöd i USA, men amerikanarna får nu se baksidan med att ha “total säkerhet” genom massiv övervakning. En undersökning som gjordes av samma undersökningsinstitut i början av 2010 visade att endast en tredjedel av amerikanarna tyckte att kriget mot terrorn hade gått för långt.
I samma undersökning framkommer det också att endast en tredjedel av amerikanarna anser att Edward Snowden är en förrädare. 55 procent ansåg att han var en “visselblåsare”.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!