MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Algeriet: Tio års fängelse för att ha ”uppmuntrat ateism”

publicerad 16 oktober 2020
- av Per Nordin

Förra veckan dömdes en nyckelmedlem i Hiraks anti-regeringsrörelse till ett tioårigt fängelsestraff för att bland annat ha ”uppmuntrat ateism” och förolämpat islam.

Aktivisten, den 52-årige Yacine Mebarki, greps i en polisrazzia i sitt hem den 30 september. Enligt en vän fann polisen en gammal och sliten upplaga av Koranen med en av dess sidor sönderrivna – något som betraktades som en attack mot islam.

Utöver fängelsestraffet dömdes han till grova böter på 10 miljoner dinarer (77 400 US dollar), enligt Said Salhi, vice president för Algeriets Human Rights League. Detta rapporterar Al Arabiya.

Salhi sa att han blev “chockad över en sådan tung dom mot en medborgare som bara uttryckte sin åsikt online”. Straffet var det längsta som givits till en medlem av Hirak, den populära anti-regeringsrörelsen som ledde demonstrationerna som drev president Abdelaziz Bouteflika från makten förra året.

I början av rättegången yrkade åklagaren på åtta års fängelse, men i ett oväntat drag beslutade domaren att lägga till ytterligare två år till straffet.

Totalt 61 personer är för närvarande fängslade för handlingar kopplade till Hirak, enligt CNLD, en rättighetsgrupp som listar politiska fångar i Algeriet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend