Även om våra lismande politiker låtsas att de eftersträvar fred i Ukraina och vill undvika ett kärnvapenkrig, så visar deras handlingar på motsatsen och genom att fortsätta skicka pengar/vapen/ammunition ser man till att hålla igång kriget även fast bristen på manskap på den ukrainska sidan börjar bli akut.
Någon som också öppet driver på för fortsatta strider istället för fredssamtal är Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Även fast upprinnelsen till konflikten är Natos utvidgning av sina gränser allt närmare Ryssland och att kravet från Rysslands sida i en eventuell fredsförhandling är att Ukraina förblir neutralt, fortsätter stollen att driva på för att Ukraina ska bjudas in i krigsalliansen.
Inför toppmötet i Bryssel där försvarsministrarna förväntas preliminärt godkänna planen att ge Ukraina ett årligt militärt bistånd värt 40 miljarder dollar – leveranser som förväntas bli obligatoriska för alla Natos medlemsländer utom Ungern – sade Stoltenberg att Ukraina måste segra mot Ryssland om det vill bli medlem i Nato.
– Jag förväntar mig att allierade faktiskt kommer att göra viktiga tillkännagivanden mellan nu och Natotoppmötet i juli vad gäller mer militär utrustning … vilket är brådskande att säkerställa så att Ukraina segrar som en suverän oberoende nation. Och utan det finns det naturligtvis ingen medlemsfråga att diskutera. Vi måste se till att Ukraina segrar – det är ett absolut minimum för att Ukraina ska bli medlem i alliansen.
Det är som bäddat för eskalering och EU:s beslut att frigöra vinster från Rysslands ”immobiliserade tillgångar” och använda dessa för att stödja Kiev i kriget mot Ryssland lär inte svalka ned situationen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade i tisdags att blocket hade gått med på ett nytt hjälppaket för Ukraina som inkluderar 1,9 miljarder euro från EU:s Ukrainafacilitet samt omkring 1,5 miljarder euro i oväntade vinster från de immobiliserade ryska tillgångarna.
– Omkring 1,5 miljarder euro från oväntade vinster kommer att bli tillgängliga i juli: 90% av dessa medel kommer att gå till försvar, 10% till återuppbyggnad. Och senare i veckan, vid G7-toppmötet, kommer vi att diskutera vidare hur Ukraina kan dra ännu snabbare nytta av intäkterna från de immobiliserade ryska tillgångarna.
Von der Leyen avfärdade farhågor om de potentiella konsekvenserna av flytten för det globala finansiella systemet och insisterade på att blocket har gjort det ”i linje med internationell lag samtidigt som de säkerställer stabiliteten på finansmarknaderna”.
#vembetalar
Jenny Piper