MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

Advokaten om gripandet av Greg Johnson i Norge: Han arresterades för sina politiska åsikter

publicerad 8 november 2019
- av Isac Boman

Inför den internationella konferensen Scandza forum i Oslo i helgen greps den amerikanske filosofen och nationalisten Greg Johnson. Den norska säkerhetspolisen PST misstänker dock inget brott utan menar att gripandet av Johnson skett i förebyggande syfte.

Den kände norske advokaten John Christian Elden som nu åtagit sig fallet förklarar att man från säkerhetspolisens håll argumenterat för att Johnson representerar högeråsikter som orsakar fara för det norska samhället.

Jag är inte bekant med fall där man skickar ut någon ur landet endast till följd av deras åsikter. De har använt samma lag för ett antal år sedan för motorcykelgäng när de har haft en sammankomst eller liknande och dessa skickats tillbaka ur landet för att förebygga brott, säger Elden i en kommentar till konferensens organisatör Fróði Midjord.

Den norska säkerhetspolisen PST har i ett uttalande dock klargjort att man inte misstänker något brott, utan för istället fram rörande arresteringen av Johnson att “det är viktigt att han arresterades före han kunde hålla sin presentation för åhörarna” eftersom man “jobbar förebyggande för att hålla dessa miljöer så små som möjligt”.

Scandza forum är en intellektuellt inriktad konferens med en transparent debatt av politiska frågor, och Elden menar att det inte ligger inom polisens jurisdiktion att aktivt förebygga en talare att närvara vid en sådan sammankomst.

Nej, enligt min uppfattning absolut inte, och jag tror man gick tillbaka till sina skrivbord för de hävdar inte längre att han blivit arresterad utan att han blivit häktad under utlänningslagen med resonemanget att han utgör ett hot mot Norges säkerhet.

Fortfarande är dock fokus att de inte vill låta honom tala och uttrycka sina åsikter i Norge.

I samband med arresteringen att Johnson följde med polisen, men visste inte att han var arresterad före han själv frågade om saken. Man bekräftade då att han arresterats, men utan att vid tillfället klargöra på vilka grunder. Elden menar att Johnson i klara ordalag arresterats för sina politiska åsikter.

Ja, uppenbart är det vad man argumenterat för nu när man ämnar deportera honom.

Frågan ställs nu huruvida högeråsikter är olagliga i Norge.

Fram tills idag trodde jag inte det, säger Elden som ännu inväntar regeringens förhållning i frågan för att kunna slå fast huruvida Johnson är permanent avvisad eller inte.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend