Moskéattackerna i Christchurch

49 döda efter masskjutning vid moskéer i Nya Zeeland

Arkivbild

Under fredagseftermiddagen lokal tid ska en gärningsman ha öppnat eld och dödat flera personer vid åtminstone två moskéer i områdena Hagley Park och Linwood i Christchurch, Nya Zeeland. Enligt uppgifter ska uppemot 49 personer ha dödats och ungefär lika många skadats. Vid Masjid Al Noor-moskén ska uppemot 200 personer ha befunnit sig när skjutningarna startade.

Landets premiärminister Jacinda Ardern kallar fredagens dåd för en välplanerad terrorattack, enligt AFP.
Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison är en av de gripna en australisk man. Morrison kallar honom för en ”våldsam högerextremist”.

Flera sprängladdningar har hittats i samband med angreppet men dessa har oskadliggjorts. Ytterligare ett par personer har frihetsberövats i anslutning till dådet, men det är oklart på vilka grunder.

Dåden ägde rum i samband med fredagsbönen när hundratals människor fanns på plats och vittnen beskriver blodiga scener på platsen.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!