49 döda efter masskjutning vid moskéer i Nya Zeeland

Moskéattackerna i Christchurch

publicerad 15 mars 2019
Arkivbild

Under fredagseftermiddagen lokal tid ska en gärningsman ha öppnat eld och dödat flera personer vid åtminstone två moskéer i områdena Hagley Park och Linwood i Christchurch, Nya Zeeland. Enligt uppgifter ska uppemot 49 personer ha dödats och ungefär lika många skadats. Vid Masjid Al Noor-moskén ska uppemot 200 personer ha befunnit sig när skjutningarna startade.

Landets premiärminister Jacinda Ardern kallar fredagens dåd för en välplanerad terrorattack, enligt AFP.

Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison är en av de gripna en australisk man. Morrison kallar honom för en ”våldsam högerextremist”.

Flera sprängladdningar har hittats i samband med angreppet men dessa har oskadliggjorts. Ytterligare ett par personer har frihetsberövats i anslutning till dådet, men det är oklart på vilka grunder.

Dåden ägde rum i samband med fredagsbönen när hundratals människor fanns på plats och vittnen beskriver blodiga scener på platsen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.