300 000 Nato-soldater i ”hög beredskap”

Det nya kalla kriget

publicerad 15 juni 2024
- av Redaktionen
Turkiska Nato-trupper under övning 2021.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kriget i Ukraina fortsätter att eskalera och en öppen konfrontation mellan Väst och Ryssland tycks bli allt mer sannolik. Nu låter en högt uppsatt företrädare meddela att Nato-länderna har “bekvämt överskridit” sitt mål om att placera 300.000 soldater i hög beredskap.

Redan 2022, efter Rysslands intåg i Ukraina, enades Nato-länderna om att ”massivt” öka antalet styrkor som alliansens alliansens befälhavare vid behov kan sätta in inom 30 dagar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– De erbjudanden som ligger på bordet från allierade överstiger med råge de 300.000 som vi fastställt, berättade Nato-tjänstemannen efter löften om att få förbli anonym.

– Det är styrkor som de allierade har sagt till oss: ‘De är tillgängliga för er från och med nu med den beredskapsnivån‘.

Att kraftigt öka antalet soldater som är redo att snabbt sättas in i skarpa situationer är en del av Natos uppdaterade strategi för att avvärja en eventuell rysk attack, och godkändes formellt vid ett toppmöte förra året.

“Finns kapacitetsluckor”

För första gången sedan kalla krigets dagar fastställdes det också vad varje medlemsland i den USA-ledda alliansen förväntas göra rent praktiskt i händelse av ett fullskaligt krig mot Ryssland.

Enligt den anonyme tjänstemannen håller Nato:s befälhavare just nu på att säkerställa att de olika medlemsländerna har kapacitet att genomföra de uppsatta strategierna, om detta skulle behövas. Samtidigt medger han att alliansen har en stor brist på ”viktiga vapen” – exempelvis luftförsvar och missiler med längre räckvidd.

– Det finns kapacitetsluckor. Det finns saker som vi inte har tillräckligt av som en allians för tillfället och som vi måste ta itu med.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!