Utrikes

150 kvinnor steriliserades i amerikanska fängelser

Läkare vid fängelser i delstaten Kalifornien i USA steriliserade nästan 150 kvinnliga interner utan statens tillstånd.

Foto: Flickr/Rennett Stowe/CC BY 2.0
Foto: Flickr/Rennett Stowe/CC BY 2.0

Center for Investigative Reporting (CIR) avslöjade på tisdagen att steriliseringarna pågått mellan 2006 och 2010. Det är kanske är uppemot 100 fler kvinnor som steriliserats, om man går tillbaka till slutet av 1990-talet, än de 148 som det rapporterats om, skriver CIR.
Kvinnorna hade registrerat sig för operationerna medan de var gravida och inhysta på antingen California Institution for Women i Corona eller Valley State Prison för kvinnor i Chowchilla, som nu är ett fängelse för män.

– Herregud det här är inte rätt, tänkte jag. Tror de att det är djur som de inte vill ska para sig längre, säger Christine Nguyen, som jobbade på ett av fängelserna, till CIR.

Pressades av läkare
En av kvinnorna som ställde upp på att steriliseras var Christina Cordero, 34, som satt två år i fängelse. Läkaren James Heinrich konfronterade henne och pressade henne till att ställa upp på operationen. Hon hade sedan tidigare ett barn.

– Så fort han fick reda på att jag hade fem barn föreslog han att jag skulle överväga att genomgå operationen. Ju närmare jag kom att föda mitt barn desto mer pratade han om det, säger Christina till CIR.

– Han fick mig att känna mig som en dålig mamma om jag inte gick med på det.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!