10-åringar jobbade natt på McDonalds – fick inget betalt

publicerad 5 maj 2023
- av Sofie Persson
Arbetsvillkoren på McDonalds i USA är ofta undermåliga.

En utredning genomförd av amerikanska myndigheter visar hur snabbmatskedjan McDonalds ofta tillåtit barn och ungdomar att arbeta mer än lagen tillåter. På en av restaurangerna arbetade två tioåringar ibland till sent på natten utan lön och en tioåring skötte fritösen.

Barnarbete har blivit vanligare i USA de senaste åren. Tidigare i år meddelande arbetsmarknadsdepartementet att barnarbete ökat med 69 procent sedan 2018 och att man under 2022 hittade 835 företag som anställt fler än 3 800 barn olagligt, rapporterade Axios. Med detta som bakgrund valde departementet att fortsätta sina utredningar kring barnarbete och hur lagarna följs av företag i USA.

Av utredningen framkom att över 300 minderåriga arbetat olagligt på tre separata McDonalds franchiseoperatörer. Två av barnen var endast tio år gamla, alldeles för unga för anställning, enligt USA:s lagar.

Franchiseoperatörerna har tillsammans ansvar för fler än 62 av McDonalds restauranger i Kentucky, Indiana, Maryland och Ohio. Barnen har ofta arbetat fler timmar per dag eller vecka än vad lagen tillåter. De två tioåringarna arbetade utan lön, ibland till två på natten. De lagade mat, städade och skötte ibland kassan. En av de två tioåringarna hade också i uppgift att sköta fritösen, något som är olagligt att göra för barn under 16 år.

Alltför ofta misslyckas arbetsgivarna med att följa de lagar om barnarbete som skyddar unga arbetstagare. Under inga omständigheter får ett 10-årigt barn någonsin arbeta i ett snabbmatskök i närheten av heta grillar, ugnar och friteringsugnar, säger Karen Garnett-Civils, direktör för divisionen med ansvar för ålder och timmar vid departementet.

De tre franchiseoperatörerna ska nu tillsammans betala 212 000 dollar i böter.

Barnarbete i USA

I USA får man anställa barn från 14 år inom vissa yrken, men speciella regler gäller fram till 16 års ålder, som är den egentliga grundläggande minimiåldern för anställning.

Anställer man 14-15-åringar får de inte arbeta inom skoltider, inte mer än tre timmar per skoldag och inte mer än 18 timmar på en skolvecka. Är man under 16 år får man arbeta med att laga mat på elektriska spisar, men inte på de som går på gas. Det är också förbjudet att använda fritöser och liknande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!