Sverige gruppvinnare efter bragdinsats mot Mexiko

publicerad 27 juni 2018
Ludwig Augustinsson jublar efter sitt 1-0-mål

Sverige är klart för åttondelsfinal i fotbolls-VM efter att ha besegrat Mexiko med 3-0 i den avgörande gruppspelsmatchen.

Inför matchen mot Mexiko stod Sverige på samma poäng och målskillnad som Tyskland, tre poäng bakom gruppettan Mexiko.

Skulle Tyskland vinna sin match mot Sydkorea, vilket många trodde på förhand, så var Sverige piskat att vinna mot Mexiko för att avancera till slutspelet.

Sverige inledde matchen mot Mexiko på Centralstadion i Jekaterinburg på ett lovande sätt. Även om första halvlek blev mållös var det inte brist på svenska chanser. Halvlekens mest uppmärksammade situation var den när Mexikos Javier “Chicharito” Hernández tog bollen med armen i eget straffområde. Solklar straff, enligt många, men den argentinske domaren Néstor Pitana valde att inte döma straff, trots att han gick ut för att titta på reprisbilderna.

Det kom att dröja till den 50:e minuten innan Sverige spräckte nollan. Vänsterbacken Ludwig Augustinsson fick bollen framför fötterna i straffområdet och slog in bollen i mål, via handen på den mexikanske målvakten Guillermo Ochoa.

Lagkaptenen och backklippan Andreas Granqvist satte dit 2-0 i den 62:a minuten på straff efter att Marcus Berg blivit fälld i Mexikos straffområde. Straffen placerade Granqvist stenhårt uppe i målvaktens högra kryss.

I den 74:e minuten utökades Sveriges ledning till 3-0 genom ett självmål av backen Edson Álvarez.

Sverige lyckades vinna gruppen och får sällskap av Mexiko i slutspelet. Ett stort fiasko för regerande världsmästarna Tyskland som förlorade med 2-0 mot Sydkorea och slutar sist i gruppen.

Detta är första gången som Sverige tar sig vidare från ett gruppspel i VM sedan 2006, vilket också var det senaste VM:et som Sverige deltog i.