Sportjournalist: Ibrahimović mobbade lagkamrater i landslaget

publicerad 23 september 2020

Fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović hade en särställning i det svenska landslaget och kunde gå hårt åt sina lagkamrater utan att någon vågade säga emot – inte ens förbundskaptenen Erik Hamrén. Det skriver journalisten och Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh i sin nya bok “Landslaget enligt Lundh”.

Zlatan Ibrahimović fortsätter att skapa rubriker. Nyligen var fotbollsprofilen i Sverige i Jönköping för att besöka sitt Padel Zenter, och gjorde även båda målen i AC Milans senaste 2-0 seger över Bologna.

Häromdagen kom dock nyheter av det lite mer negativa slaget som Fotbollskanalen uppmärksammat i samband med sportjournalisten Olof Lundhs nya boksläpp. I boken framgår att Ibrahimovićs ledarstil i landslaget i många fall mynnade ut i mobbning. Några fall som lyfts fram är den före detta landslagsspelaren Rasmus Elm som ska ha fått ta emot många gliringar från superstjärnan, medan Oscar Lewicki ska ha fått en överdriven utskällning i samband med ett av Sveriges möten mot England. I Lundhs bok framkommer också andra källor på att Ibrahimović ska ha haft ett negativt inflytande genom sitt styre över landslaget under Erik Hamréns tid som tränare.

På nätet florerar sedan tidigare ett flertal klipp där Ibrahimović utdelar karatesparkar mot sina lagkamrater i andra sammanhang. Även om sparkarna kan tolkas som att ha utdelats med en viss glimt i ögat har kritik samtidigt riktats mot att det uppfattats ha funnits en underliggande ton från fotbollsprofilens håll av att uppvisa dominans.

Ibrahimović har på sistone varit flitig i att uttala sig om att svensk fotboll ”kvävs” på grund av ”inkompetenta ledare” och att det är “rasism” som skulle ligga bakom att spelare med utländskt klingande namn inte fått starta vissa utav Sveriges matcher, något som skarpt dementeras från ledningen med förbundskapten Janne Andersson i spetsen.

Under Anderssons ledning i VM 2018 kan noteras att landslaget höll en tillställning där man ställde sig bakom Jimmy Durmaz efter att han ska ha utsatts för en rasistisk “hatstorm” på sitt Twitterkonto efter att ha orsakat frisparken som ledde till Sveriges 2-1 förlust mot Tyskland i gruppspelet. Senare kom detta dock att ifrågasättas av analytiker, som snarare bedömt att det hela främst handlat om kommentarer från automatiserade fejkkonton.

 

 


William Johansson
william.johansson@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!