Inrikes

Professor: Bedrevs ingen hatstorm mot Jimmy Durmaz

Jimmy Durmaz under matchen mot Tyskland

Det existerade ingen näthatstorm i sociala medier mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz efter matchen mot Tyskland, enligt Per Ödling, professor i bredbandskommunikation vid Lunds universitet.

Det var i samband med Sveriges match mot Tyskland i fotbolls-VM för två veckor sedan som fotbollsspelaren Jimmy Durmaz utsattes för kränkningar och grovt hat på Instagram. Det ledde till många indignerade kommentarer inom etablissemanget. Det påstådda näthatsdrevet fick stor uppmärksamhet i både sociala och traditionella medier. Det skickades in polisanmälningar och det uppstod spontana manifestationer mot rasism.

Nu berättar Per Ödling, som är professor i bredbandskommunikation vid Lunds universitet, att den påstådda hatstormen mot Jimmy Durmaz aldrig existerade. Ödling menar att traditionell medier saknar förmåga att tolka sociala medier och hur kraftfulla botnät kan ge sken av att det finns en opinion för eller emot något.

Det senaste vi har gjort är att titta på den så kallade hatstormen mot Jimmy Durmaz. Data visar att det inte fanns någon hatstorm utan en kärleksstorm. Däremot ser det ut som ett botnät gått in och hatat och sedan raderat sina inlägg. Att svenska tidningar och media använder förra årtusendets teknologi i detta årtusende gör dem blinda, lättlurade och förvandlar dem till vad som brukar kallas ‘nyttiga idioter’ för att sprida en bild av ett hatfullt Sverige, säger han till tidningen fPlus.

Ödling vill att journalister ska skaffa sig tillgång till analysverktyg för att kunna urskilja fejkkonton från verkliga personer. Annars finns risken att medier låter sig styras av illasinnade krafter, säger han till DN.

 

Källa: NewsVoice

Liknande artiklar

“Näthat” kan ge sex års fängelse i Sto... Enligt ett nytt lagförslag från brittiska jurister kommer "fientlighet" mot religion och transsexuella på internet att k...
Marcus Oscarsson: Tyskland ett föredöme på censur... TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson hyllar Tyskland för deras censurlagar och menar att i Sverige borde det var...
Så ska EU stoppa “näthatet” med ny lag... Nu har EU:s ministrar ställt sig bakom en proposition som ska censurera "näthat" på sociala medier som Facebook och Twit...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!