Ryssland stängs av från internationella mästerskap

publicerad 10 december 2019
- av Markus Andersson

Ryssland kommer inte få tävla i något internationellt mästerskap under de närmaste fyra åren, beslutar antidopningsorganisationen Wada. Organisationens vice ordförande hade dock velat se ännu hårdare straff och är missnöjd med att ryska idrottare kommer kunna delta under neutral flagg.

Den fyraåriga avstängningen kommer också att gälla de olympiska spelen och nationen kommer heller inte att få arrangera något stort idrottsevenemang under perioden, rapporterar Omni. Ryska atleter kan dock få vara med och tävla individuellt, utan att då representera Ryssland som alltså inte kommer att kunna delta i OS.

Omni skriver att bakgrunden till avstängningen är att den ryska antidopningsbyrån erkänt att man har manipulerat en databas med dopningstest som skickades till Wada 2014. Ryssland själva menar dock att flera av anklagelserna inte har kunnat bevisas, men håller med om att påkomna fuskare måste straffas.

– Men problemet är att det saknas bevis för många anklagelser, i alla fall, obestridliga sådana, säger Dumans talman Petr Tolstoj till tidningen.

Kritik har även riktats mot att de som inte fuskat också drabbas av avstängningen. Noterbart är också att Wadas vice ordförande Linda Hofstad Helleland tycker att avstängningen är ett för svagt straff, detta eftersom ryska atleter ändå kan komma att medverka vid stora tävlingar.

– Det betyder att vi kan få flera hundra ryska utövare både i Tokyo och i Peking. Det är inte ett straff eller en reaktion som svider på något sätt, säger hon till NRK.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.