Ryssland anordnar eget mästerskap med Brics-länderna

publicerad 28 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Rysslands sportminister Oleg Matytsin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En månad innan de olympiska spelen nästa år kommer Ryssland att arrangera en egen turnering. Spelet kommer att vara tillgängligt för länderna inom Brics-samarbetet.

I de olympiska spelen 2024, som kommer att hållas i Paris, måste ryska och vitryska atleter tävla som individuella neutrala spelare och får alltså inte stå bakom en rysk eller vitrysk flagga. Vidare får man heller inte tävla som ryskt eller vitryskt lag. Atleter inom militären eller som stödjer kriget i Ukraina förbjuds också att spela i de olympiska spelen.

Nu har ryska idrottsministeriet meddelat att man under 2024 kommer att hålla de så kallade Brics-spelen istället, rapporterar ryska TASS.

Brics är en förkortning av ett samarbete mellan fem av världens största statsekonomier där Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika ingår.

Spelen kommer att ske i ryska staden Kazan i juni, det vill säga en månad innan de olympiska spelen. Ryske sportministern Oleg Matytsin menar att ländernas sammanslutning inom sporten hjälper till att “lösa globala frågor” och bidrar till “ömsesidig respekt”.

Att stärka vårt samarbete inom Brics och utveckla nya plattformar för internationella idrottsevenemang är viktigare nu än någonsin tidigare, säger Matytsin.

I maj lade Rysslands president Vladimir Putin fram förslaget att man under 2024 skulle arrangera sportevenemanget för BRICS-länderna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!