Ryska tennisspelare får delta i Australian Open – under vit flagga

publicerad 7 januari 2023
- av Sofie Persson
Ryske tennisspelaren Daniil Medvedev vid en träning under Australian Open 2020.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Förra året beslöt man inom tennissporten att tillåta Ryssland och Vitryssland att spela i världsturneringar. Däremot förbjöd man spelare från de två länderna i Storbritannien. Inför årets Australian Open har man dock beslutat att ryska och vitryska spelare får delta, men endast under vit flagga.

I samband med kriget i Ukraina startade debatten gällande huruvida tennisspelare från Ryssland och Vitryssland skulle få medverka i tennisturneringar, men styrande organ kom således fram till att de bör få delta under neutral vit flagga. Arrangörerna vid Wimbledonmästerskapen gick dock emot detta och förbjöd både ryska och vitryska spelare från att delta förra året. Det slutade med att arrangörerna blev bötfällda på omkring 820 000 euro av Association of Tennis Professionals (ATP).

Trots att ATP fortfarande anser att ryska tennisspelare bör få delta i turneringar även i år pågår nu liknande debatter om ryska tennisspelare, speciellt inför årets världsturnering Australian Open som går av stapeln i mitten av januari.

Ukrainas ambassadör i Australien, Vasyl Myroshnychenko, har exempelvis ihärdigt yrkat på att inte låta spelare från Ryssland eller Vitryssland delta i årets tävling.

Ryska idrottare kan inte delta i några internationella tävlingar, särskilt i de demokratiska länderna, menar ambassadören.

Australian Open har nu bekräftat att man dock kommer att låta tennisspelare från Ryssland och Vitryssland spela i turneringen, men fortfarande gäller vit flagga.

Spelare från Ryssland och Vitryssland kan bara tävla i internationella tennisevenemang som individer – utan flaggor eller erkännande av landet”, skrev Tennis Australia i ett uttalande enligt brittiska Express.

Myroshnychenko menar dock att det inte spelar någon roll vilken flagga man spelar under, eftersom man fortfarande är från det landet och att flaggan därmed har ”ukrainskt blod” på sig.

Det spelar ingen roll vilken flagga Ryska federationens spelare tävlar under. Den har ukrainskt blod på sig, säger han.

Vad gäller Wimbledonturneringen, som startar i sommar, är det oklart om ryska och vitryska spelare kommer att få möjlighet att tävla i år. Däremot ser det ut som att man kan komma att lätta på förbudet, enligt brittiska Metro.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!