Robel Fsiha stängs av i fyra år för dopning

publicerad 15 maj 2020
- av Per Nordin
Robel Fsiha får inte tävla på fyra år.

Den eritreanske terränglöparen flyttade till Sverige 2013 och började sedan tävla för landet. Så sent som i vintras vann han EM-guld för Sverige.

Fsiha lämnade ett positivt dopingprov redan i november 2019 i samband med ett läger i Etiopien. Sedan den 5 februari har han stängts av och varit under utredning och på måndagen framkom att även B-provet visade sig vara positivt.

Eritreanen stängs nu av i fyra år för att ha fått sig testosteron på onaturlig väg, ett beslut som fattades enhetligt av dopingnämndens sex ledamöter.

– Det är en sådan substans som vid utgångspunkt leder till avstängning i fyra år. För att komma ifrån det krävs det att man visar för dopingnämnden att man inte har fått i sig det avsiktligt. Han har inte lyckats bevisa det, säger ordföranden Åke Thimfors till SVT.

Fsiha har själv inte gett någon trovärdig förklaring till varför substanserna påträffats i hans kropp. Till Expressen har han dock hävdat att han ätit förkylningstabletter och att detta skulle kunna vara skälet till att han testats positivt för doping.

David Fridell, styrelseledamot i Fsihas klubb Spårvägen är inte förvånad över domen och menar att den eritreanske löparen själv får ta ställning till om han vill överklaga eller inte.

– Det är väl ungefär de indikationer vi har fått under processens gång, att det skulle landa så här, med tanke på substansen det handlat om och Robels inställning och förklaring till det, därför är jag inte jätteförvånad även om det fortfarande är väldigt tragiskt att vi har hamnat i den här situationen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.