Racingförare skämtade om stereotyper – tvingas gå ”känslighetsutbildning”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 8 maj 2022
- av Sofie Persson
Danny Hamlin ska nu utbildas i hur Nascar-förare får och inte får använda humor.

Nascar-föraren Denny Hamlin hamnade i trubbel efter att ha lagt ut en mem som syftar på asiatiska stereotyper. För att få fortsätta köra måste han nu genomgå en så kallad ”känslighetsutbildning”.

Förra veckan lade Denny Hamlin ut en mem på sitt Twitter-konto vars syfte var att skämta om sin kollega Kyle Larsons körning under Talladega Superspeedway-loppet som varit helgen innan. Memen var från ett avsnitt av serien Family Guy med en scen där man skojar om stereotypen att asiater är dåliga bilförare. Larson är delvis av japansk härkomst och de båda förarna uppges vara goda vänner.

Efter flera negativa kommentarer tog dock Hamlin bort tweeten och tvingades förtydliga att det inte var illa menat mot någon. Trots detta måste han nu genomgå en ”känslighetsutbildning” för sitt beteende, rapporterar NBC News.

I Nascars regelbok finns en sektion som innebär att medlemmar inte får göra offentliga uttalanden som på något sätt kritiserar en annan person på grund av ursprung eller ras. Hamlin kör en bil från märket Toyota via Joe Gibbs Racing, som också stöttar Nascars beslut.

Vi har pratat med Denny Hamlin angående hans tweet från igår. Toyota stöder Nascars beslut att kräva känslighetsträning för Denny och vi kommer alla att gå vidare tillsammans”, skriver biltillverkaren i ett uttalade.

Larson hamnade själv i en liknande situation under 2020 då han under en mikrofoncheck vid en online-racing ironiskt använde ordet ”nigger” och blev inspelad. Han blev tillfälligt avstängd och fick även han genomgå en ”känslighetsutbildning” vid tillfället.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


112 890 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.