PSG-stjärna avstod match – anklagas för ”homofobi”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 26 maj 2022
- av Sofie Persson

Den senegalesiske landslagsspelaren Idrissa Gueye har hamnat i blåsväder efter att ha missat en fotbollsmatch där spelarna skulle bära regnbågsfärgade speltröjor. Nu misstänks han medvetet ha stått över matchen på grund av sin muslimska tro och Franska fotbollsförbundet kräver en förklaring.

Vid en match i franska fotbollsligan mellan PSG och Montpellier ombads spelarna från båda lagen att bära regnbågsfärgade speltröjor i syfte att uppmärksamma hbtq-frågor. Gueye deltog inte på grund av ”personliga anledningar” och därmed inleddes spekulationer om huruvida hans frånvaro berodde på att 32-åringen inte stöttar gaycommunityn, rapporterar France 24. Gueye lär ska ha missat en liknande match under förra året.

Fédération Française de Football (FFF) kräver nu en förklaring till att han missade fotbollsmatchen.

Antingen är hypoteserna ogrundade och vi ber dig att omedelbart uttrycka dig för att tysta dessa rykten”, skriver FFF:s etiska styrelse i ett brev. ”Eller så är ryktena sanna.

FFF antyder också att om ryktena visar sig stämma så kommer det att bli konsekvenser.

I så fall ber vi dig att vara medveten om konsekvenserna av dina handlingar och det mycket allvarliga fel som har begåtts.

Gueye har tidigare gett uttryck för sin muslimska trosövertygelse via Twitter. Homosexualitet är förbjudet inom islam, liksom det är olagligt i Gueyes hemland Senegal. 32-åringen har i skrivande stund varken bestridit eller bekräftat ryktena.

Franska politikern och tidigare president-kandidaten Valérie Pécresse skriver på Twitter att Gueyes agerande är homofobiskt.

Senegals president Macky Sall har dock stöttat Gueye på Twitter och menar att hans religion måste respekteras. Även andra inom sportvärlden har visat stöd, exempelvis Crystal Palace-spelaren Cheikhou Kouyate. FC Köpenhamns anfallare Khouma Babacar stöttade också Gueye på Instagram, men tog senare ner inlägget.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!