Premier League-spelare på knä för BLM-rörelsen

publicerad 18 juni 2020
- av Isac Boman

När Premier League återupptogs på onsdagen knäböjde spelarna symboliskt vid avspark till stöd för den våldsbejakande rasiströrelsen Black Lives Matter.

Vid avspark för Aston Villa och Sheffield United gick alla spelarna och domare ned på knä i tio sekunder. Utöver detta värmde alla spelarna upp i tröjor med svart makt-rörelsens budskap på sig.

Aston Villa och Sheffield United var stolta över att stå i solidaritet med handlingarna från spelarna och coacherna i båda fotbollsklubbarna under de första tio sekunderna i kvällens Premier League-match och uttryckte vårt kollektiva stöd för Black Lives Matter-rörelsen.”, säger Aston Villa i ett uttalande.

Samma knäböjande scener utspelade sig även före Manchester City-Arsenal.

På grund av rådande coronarestriktioner spelades matchen inför tomma läktare. Efter matchen hölls även en tyst minut för människor som avlidit i covid-19.

Vi tror att ”ta ett knä” i början av matchen och en minuts tystnad efter, gjorde det möjligt för båda klubbarna att hedra offren för covid-19 och visa den djupa tacksamhet vi alla känner för våra modiga och osjälviska arbetare i frontlinjen.

Även i Sverige har fotbollsklubbar tagit ställning för BLM. I början av juni postade Hammarby Fotboll en bild på en svart kvadrat med texten ”#blackouttuesday” på deras officiella Facebooksida.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.