Sport

OS-svenska dopad – misstänker sabotage

Brottaren Jenny Fransson ansågs ha goda chanser att ta medalj under sommarens OS. Nu har hon istället testats positivt för doping. Svenskan bedyrar sin oskuld och misstänker att någon medvetet försökt sabotera för henne.

– Jag vill egentligen inte tänka så, men den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig, säger hon till DN.
Brottarförbundet ser med stort allvar på uppgifterna, men man väljer att lyfta fram att omständigheterna är oklara och att bara ett prov har analyserats. B-provet analyseras under måndagen.

Den substans som påträffats ska vara den anabola steroiden metyltestosteron som Fransson alltså menar att hon fått i sig utan att ha varit medveten om det. Brottaren själv hävdar att hon varken dricker alkohol eller tar några kosttillskott och menar att den mest sannolika förklaringen till att hon fått i sig den förbjudna substansen är via sabotage.

– Jag känner verkligen med Jenny som person. Hon är en värderingsstark individ och har alltid ställt upp för att ge tillbaka till idrotten, för att sprida de olympiska värderingarna till barn och unga. Jag både hoppas och tror att hon fått i sig det förbjudna medlet av misstag, säger verksamhetschefen Peter Reinebo till Aftonbladet.

Jenny Fransson har tidigare tagit hem ett OS-brons i 69-kilosklassen, ett VM-guld i 72-kilosklassen och ett VM-silver i 68-kilosklassen. Hon har dessutom varit ambassadör för Sveriges Olympiska Kommitté och påtalat vikten av en idrott utan doping.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!