OS-svenska dopad – misstänker sabotage

publicerad 5 februari 2020
- av Isac Boman

Brottaren Jenny Fransson ansågs ha goda chanser att ta medalj under sommarens OS. Nu har hon istället testats positivt för doping. Svenskan bedyrar sin oskuld och misstänker att någon medvetet försökt sabotera för henne.

– Jag vill egentligen inte tänka så, men den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig, säger hon till DN.

Brottarförbundet ser med stort allvar på uppgifterna, men man väljer att lyfta fram att omständigheterna är oklara och att bara ett prov har analyserats. B-provet analyseras under måndagen.

Den substans som påträffats ska vara den anabola steroiden metyltestosteron som Fransson alltså menar att hon fått i sig utan att ha varit medveten om det. Brottaren själv hävdar att hon varken dricker alkohol eller tar några kosttillskott och menar att den mest sannolika förklaringen till att hon fått i sig den förbjudna substansen är via sabotage.

– Jag känner verkligen med Jenny som person. Hon är en värderingsstark individ och har alltid ställt upp för att ge tillbaka till idrotten, för att sprida de olympiska värderingarna till barn och unga. Jag både hoppas och tror att hon fått i sig det förbjudna medlet av misstag, säger verksamhetschefen Peter Reinebo till Aftonbladet.

Jenny Fransson har tidigare tagit hem ett OS-brons i 69-kilosklassen, ett VM-guld i 72-kilosklassen och ett VM-silver i 68-kilosklassen. Hon har dessutom varit ambassadör för Sveriges Olympiska Kommitté och påtalat vikten av en idrott utan doping.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.