MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 21 januari 2025

tisdag 21 januari 2025

Mutavslöjande mot Fifa om Qatar-VM

Fotbolls-VM kommer att hållas i Qatar 2022. Men enligt nya uppgifter ska tiotals miljoner kronor betalats ut i mutor så att Qatar vann omröstning som värdland, avslöjar brittiska Sunday Times.

publicerad 1 juni 2014
Fifa-bossen Sepp Blatter krävs nu på sin avgång

För tre år sedan fastställdes det att Qatar skulle stå värd för fotbolls-VM 2022. Med det kan ha berott på ett spel bakom gallerierna.

Sunday Times har kommit över en miljon dokument som sägs bevisa att det förekom mutor mellan fotbollsorganet Fifa och Mohamed Bin Hammam, representant för fotbollsförbundet i Qatar. Den sammanlagda summan som Bin Hammam betalat till olika Fifa-representanter uppgår till 33 miljoner kronor.

Nu höjs därför röster, bland annat från en brittisk poltiker, för att Fifa-presidenten Sepp Blatter ska avgå. Blatter medgav tidigare i maj att det var ett ”misstag” att ge fotbolls-VM till Qatar, men uttalandet skedde dock innan de senaste mutavslöjandena.

Svenske Lennart Johansson var vicepresident i Fifa och president för Uefa mellan 1990-2007. Han anser att de nya anklagelserna är väldigt allvarliga och att det ”måste gå att belasta Blatter”.

Usch, det är så tråkigt. Att betala ut sådana summor är skräckingivande och fotbollen skadas av allt som sägs om Blatter, Jack Warner och allt vad de heter, säger Johansson till SportExpressen.

Han skulle inte heller vara förvånad om de nya mutanklagelserna är sanna.

– Jag kan tänka mig att stämmer. Han har ju använt sig av pengar förut, så det är min enda reaktion.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om de svåra arbetsförhållanden som råder i upprustningen inför fotbolls-VM i Qatar.

Världsrekord: Balansgång på 2500 meters höjd

publicerad 12 november 2024
– av Sofie Persson
Bilder från den spektakulära balansakten.

Friedi Kühne och Lukas Irmler har satt nytt världsrekord i slacklining, konsten att balansera på lina. De båda vännerna genomförde balansakten mellan två luftballonger på 2500 meters höjd.

Det tidigare världsrekordet för högsta slacklinegång sattes av akrobaten Rafael Bridi, som balanserade över kratern på en aktiv vulkan i Praia Grande, Brasilien, på 1900 meters höjd.

Slacklineutövarna Kühne och Irmler uppnådde därmed målet att slå rekordet, meddelar tyska Bayerischer Rundfunk. Eftersom de båda bor i Bayern i Tyskland, där det saknas aktiva vulkaner, fick vännerna istället tänka ut en alternativ lösning.

Med hjälp av två luftballonger planerade de att balansera på lina och därigenom nå en högre höjd än det tidigare rekordet. Försöket var dock svårt att genomföra, och på grund av dåligt väder fick det skjutas upp flera gånger. Luftballongerna kopplades ihop från start och steg tillsammans till en höjd på 2500 meter, där de sedan hölls stilla. Att flyga i formation var en enorm utmaning för piloterna, men till slut lyckades de.

”Overkligt”

För att förbereda sig för världsrekordet skapade de ett unikt träningsprogram, där de försökte simulera de rörelser ballongerna skulle göra under balansakten. En av dem balanserade på en slackline medan den andre rörde linan i olika riktningar för att efterlikna ballongernas skiftande positioner. Rekordet anses särskilt svårt då ballongernas ständiga rörelser gör att linan hela tiden är i rörelse.

Den lina de balanserade på var 25 meter lång, och efter endast några försök lyckades de två vännerna uppfylla sin stora dröm: ett världsrekord i highline, erkänt av International Slackline Association (ISA).

Det känns fantastiskt att äntligen ha slagit världsrekordet. Vi har sett fram emot det så länge, och att äntligen lyckas är lite overkligt, säger Kühne till AP.

Vännerna har tidigare slagit flera världsrekord inom grenen. Bland annat korsade de den längsta highline som någonsin spänts: 2 130 meter på en höjd av över 600 meter, mellan Lapporten-bergen nära Abisko i Sverige.

Slackline/Highline

Slackline är en sport där man balanserar på ett flexibelt band av exempelvis nylon. Man spänner bandet mellan två ankare som man sedan balanserar på. Det som skiljer det från lingång är att bandet som används är dynamiskt och därför kan ge studs likt en trampolin.

Highline är en typ av sporten där man spänner upp en längre lina, ofta över vatten, mellan byggnader eller mellan berg.

Kommentar: Färjestad favorit till SHL-titeln

På lördag inleds SHL-säsongen 2024/2025, och förväntningarna är höga när lagen nu gör sig redo att kämpa om SM-guldet. Med Skellefteå som titelhållare och flera lag som förstärkt sina trupper är det upplagt för en spännande säsong. Vilka går till semifinal och vilka riskerar att åka ur? Framför allt; vilket lag vinner?

publicerad 20 september 2024
– av Jan Sundstedt
SHL 2024/2025
Nu startar SHL 2024/2025.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Ishockey är en av de lagsporter där det på förhand är svårast att kora en given vinnare. Det är många faktorer som ska stämma och flera lag är så jämna att det snarast är målfoto som kan avgöra, inte minst inför SHL 24/25.

En puck hit eller dit, en felaktig utvisning (alltid ett givet samtalsämne) och inte minst förhatliga skador är saker som spökar och ställer till det.

Det är med andra ord en relativt öppen kamp för lagen att vinna säsongens upplaga av SHL. Något som avspeglas hos många spelbolag, där oddsen för att lyfta Le Mat-pokalen är relativt höga och jämlika för en kvartett med lag.

Försäsongen är avslutad och resultaten varierade kraftigt mellan lagen. Växjö imponerade mest genom att ta poäng i samtliga matcher, med ett snitt på 2,75 poäng per match. Luleå och Linköping hade det desto tuffare, med endast en poäng per match i genomsnitt.

Många starka lag

Titelförsvarande Skellefteå, skadedrabbade som man har varit i sommar, har trots allt haft en hyfsad försäsong och ser ut att vara en av de främsta kandidaterna till att återigen ta hem det.

Färjestad, med sitt starka offensiva spel och en bra försäsong i ryggen, är allt som oftast att räkna med. Frölunda, i mina ögon i besittning av ligans kanske mest dynamiska lagbygge, är en annan given guldkandidat.

Mina ögon dras också till Växjö Lakers. Ett lag som får anses vara en liten outsider till SHL-titeln. De har nått fram till både semifinal och final under de senaste säsongerna. Ett bra och stabilt lag att luta sig mot när det ska tippas.

Andra lag som hoppas kunna ha ett finger med i spelet vad gäller SM-bucklan är inte minst Luleå, som med sin på papperet starka trupp får anses vara att räkna med däruppe i toppen – den svaga försäsongen till trots.

Förväntningarna på semifinalplatserna är således höga för Skellefteå, Växjö, Färjestad och Frölunda, men det finns flera utmanare som kan överraska. Rögle, som återigen har byggt ett starkt lag, och Timrå, som överraskat under försäsongen, är två potentiella hot mot favoritkvartetten.

MODO ut igen?

I den andra änden av tabellen ser det betydligt dystrare ut för vissa lag. MoDo (bra försäsong) och Brynäs (sisådär dito) är två av de lag jag tror löper risk att missa slutspel, om än med liten risk att hamna i ett negativt kval.

Ett antal före detta spelare, tränare, hockeykunniga och självutnämnda experter spår att Malmö Redhawks och Örebro riskerar att få det kämpigt. Jag är benägen att sälla mig till denna profetia.

Med en hockeysäsong fylld av, kan man förvänta sig, de sedvanliga oväntade vändningarna återstår det att se om något av dessa lag kan resa sig och överraska min domedagsförkunnelse.

Säsongen 2024/2025 ser ut att bjuda på både intensiva toppstrider och tuffa kamper för överlevnad. Frågan är om Skellefteå kan försvara sin titel, eller om vi får se en ny mästare ta över tronen?

 

Jan Sundstedt

Försäsongen, poängsnitt

  1. Växjö 22 poäng / 2,75 poäng per match
  2. Färjestad 21 poäng / 2,63 poäng per match
  3. Timrå 20 poäng / 2,5 poäng per match
  4. Frölunda 16 poäng / 2,29 poäng per match
  5. MoDo 17 poäng / 2,13 poäng per match
  6. Skellefteå 12 poäng / 2,0 poäng per match *
  7. Rögle 12 poäng / 2,0 poäng per match
  8. Malmö 15 poäng / 1,86 poäng per match
  9. Brynäs 10 poäng / 1,67 poäng per match
  10. Örebro 11 poäng / 1,57 poäng per match
  11. Leksand 10 poäng / 1,43 poäng per match
  12. HV71 10 poäng / 1,43 poäng per match
  13. Luleå 7 poäng / 1,0 poäng per match
  14. Linköping 7 poäng / 1,0 poäng per match

*Skellefteås sista CHL-match mot Sheffield är inte inlagd i den här tabellen.

Sven-Göran Eriksson är död

publicerad 26 augusti 2024
– av Jan Sundstedt
"Svennis" tar farväl i Amazons dokumentärserie.

Fotbollsvärlden sörjer. Tränarikonen och fotbollslegendaren Sven-Göran Eriksson har gått bort vid 76 års ålder efter en längre tids sjukdom. ”Svennis” lämnar efter sig ett enastående fotbollsarv både hemma i Sverige och internationellt.

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, en av Sveriges mest framstående fotbollstränare, är död. Eriksson, som kämpade mot cancer under de senaste åren, avled fridfullt omgiven av sina närmaste. Hans bortgång markerar slutet på en av de mest framgångsrika tränarkarriärerna i fotbollens historia.

Född 1948 i Sunne och uppvuxen i Torsby, Värmland, började Sven-Göran Eriksson sin karriär först som spelare, men det var som tränare han verkligen kom till sin rätt.

Efter att ha startat sin tränarkarriär i mindre svenska klubbar som Degerfors IF, gjorde han snabbt internationellt avtryck när han ledde IFK Göteborg till en sensationell seger i UEFA-cupen 1982.

Historisk ’Scudetto’ med Lazio

Denna smått sensationella prestation lade grunden för en lysande internationell karriär som skulle ta honom till några av de största klubbarna i Europa.

Svennis kom under sin otroliga karriär att leda storklubbar som exempelvis Benfica, Roma och Lazio, och uppnådde stora framgångar, inklusive ligatitlar och cupsegrar.

Med Lazio tog han hem den italienska ligatiteln, ’Scudetton’, år 2000, samt Coppa Italia och den europeiska Supercupen. Åren i Lazio cementerade hans status som en av de främsta taktikerna i fotbollsvärlden.

Förbundskapten Eriksson

Förutom sina framgångar på klubbnivå är Svennis också välkänd för sin tid som förbundskapten för Englands landslag, 2001 till 2006. Han ledde då den fotbollstokiga nationen under tre stora mästerskap.

En för Svennis särskilt minnesvärd tid, som ytterligare cementerade hans status som en av de mest inflytelserika tränarna i modern fotbollshistoria.

Hans lugna ledarskap och taktiska skicklighet gjorde honom till en respekterad och uppskattad person inom internationell fotboll, vilket senare förbundskaptensuppdrag är ett kvitto på.

Sven-Göran Erikssons sista tränaruppdrag var just som förbundskapten, för Filippinerna, under den korta perioden oktober 2018 och januari 2019. Efter det drog han sig tillbaka från rampljuset.

”Min Historia”

2013 släppte Eriksson sin självbiografi, Min Historia, där han reflekterade över sitt liv och sin karriär. Boken gav en djupgående inblick i mannen bakom framgångarna och hur han navigerade de många utmaningarna inom fotbollens värld.

Av fotbollsintresserade kommer han att bli ihågkommen som en pionjär och en mästare på att forma och leda lag till segrar, både på och utanför planen och hans arv inom fotbollen lär leva vidare i generationer.

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson lämnar efter sig sina två barn, Lina och Johan, samt en stor vänskapskrets inom fotbollsvärlden. Han var känd för sina nära relationer både privat och professionellt och hans familj och närmaste tackar nu för all den kärlek och stöd de fått under denna svåra tid.

Sverige skördar framgångar i Paris-OS 2024 med elva medaljer

publicerad 12 augusti 2024
– av Jan Sundstedt
Sjöström och Mondo levererade.

Sverige lämnar ett starkt och gediget avtryck i årets sommar-OS i Paris med sammanlagt elva medaljer, varav fyra guld, fyra silver och tre brons. De svenska idrottarna har inte bara mött förväntningarna, utan i många fall överträffat dem med oväntade bedrifter och smått historiska prestationer.

Sommar-OS i Paris har varit en succé för arrangörslandet Frankrike. Såväl prestations- som publikmässigt har årets spel varit en enorm framgång, trots smärre initialt tandagnissel och skepsis från lokalbefolkningen.

För svenskt vidkommande var på förhand många nog övertygade om att Armand Duplantis och Sarah Sjöström skulle få störst fokus i årets OS, men i kulisserna ville pingsherrarna annorlunda.

En av de mest anmärkningsvärda prestationerna kom nämligen från Truls Möregårdh, som kammade hem ett smått sensationellt silver i bordtennisens singelturnering. Möregårdh, som hade betraktats som en outsider innan turneringen, besegrade flera av världens bästa spelare på vägen till finalen.

Dessutom bidrog han till att säkra ett silver i lagturneringen tillsammans med sina lagkamrater Kristian Karlsson och Anton Källberg. Denna framgång markerar Sveriges första OS-medaljer i bordtennis sedan 2000, vilket gör deras insats särskilt minnesvärd.

Kung Duplantis

I friidrottens värld fortsatte Armand ”Mondo” Duplantis att skriva historia genom att inte bara försvara sitt OS-guld i stavhopp – något som skett blott en gång tidigare (Bob Richards; 1952/1956) – utan också sätta ett nytt världsrekord med otroliga 6.25.

Duplantis, som redan är en av de mest hyllade svenska idrottarna i modern tid, förstärkte således ytterligare sin status med denna otroliga bedrift.

Sarah Sjöström levererade återigen på topp när det som mest behövdes. Med guld på både 50 meter och 100 meter frisim visade hon återigen varför hon är en av världens främsta simmare.

Sjöström skrev dessutom historia genom att bli den första svenska kvinnliga simmaren att ta dubbla OS-guld i samma mästerskap, vilket ytterligare befäster hennes legendariska status.

Beachvolleybollkillarna David Åhman och Jonatan Hellvig ville inte vara sämre och sparade det bästa till sist. Från att ha börjar turneringen en anings skakigt, steppade man upp till slutspelet.

Duon dominerade finalen och levererade en prestation som ingen svensk volleybollspelare tidigare uppnått. Deras triumf på sanden är en milstolpe som sätter svensk beachvolleyboll på den internationella kartan.

Bästa OS sedan 2000

Sverige har tagit hem sammanlagt elva medaljer i OS i Paris – det bästa resultatet i ett sommar-OS sedan Sydney 2000.

De elva medaljerna visar på excellenta bedrifter av framstående idrottare som exempelvis Victor Lindgren, skytte (silver), Rebecca Netzler/Vilma Bobeck, segling, 49er FX (silver), Jenny Rissved, mountainbike (brons) samt Tara Babulfaths brons i judo.

Dessa prestationer, tillsammans med de ovannämnda gulden, kan med all rätt sägas ha bidragit till att Sverige rankas som en av de mest framgångsrika nationerna i årets OS. Sverige landar på en finfin sextonde plats, vilket är den främsta placeringen sedan Los Angeles 1984.

Sverige kommer därmed före samtliga våra nordiska grannar som Norge (plats 18), Danmark (29) och Finland, som blev utan medaljer.

USA och Kina i topp

De tre länder som har tagit flest guldmedaljer i OS 2024 är USA (40 guld), Kina (40) och Japan (20).

USA (totalt 126) har fortsatt sin dominans med särskilda framgångar inom friidrott och simning, medan Kina (91) har briljerat i grenar som bordtennis, gymnastik och tyngdlyftning. Japan (45), som har haft en stark medaljnärvaro sedan Tokyo-OS, har fortsatt att prestera på topp i judo och brottning, vilket säkrat landets plats bland de mest framgångsrika nationerna.

Värdlandet Frankrike har gjort en stark insats med flera imponerande prestationer, särskilt inom sina traditionellt starka grenar som judo och fäktning. De franska idrottarna har visat upp en hög nivå av konkurrenskraft på hemmaplan, vilket resulterat i en betydande medaljskörd på totalt 64 varav 16 guld.

Dessutom har arrangörerna lyckats leverera ett välorganiserat och minnesvärt spel, trots de höga förväntningarna och utmaningarna med att vara värdnation. Samtidigt har Paris-OS även varit kantat av kontroverser, från den kritiserade öppningsceremonin till damboxningen, där stundtals hätska diskussioner om hormonnivåer och könsidentitet engagerade många.

Ethan Hunt stängde butiken

Pricken över i stod ingen mindre än Ethan Hunt (även känd som Tom Cruise) för, när han, i sann Mission: Impossible-anda, tog OS-flaggan från Paris till 2028 års skådeplats Los Angeles.

Cruise är en känd sportentusiast och kombon M:I och OS genial, precis som när James Bond 007, tillsammans med drottning Elisabeth, öppnade sommarspelen i London 2012, satte Cruise en magnifik och actionfylld avslutning på sommar-OS 2024.

Till skillnad från den kritiserade inledningsceremonin blev avslutningen en värdig uppvisning, överlag befriad från allehanda politiska budskap. Inte minst hyllningen till de tusentals volontärer som gjort så att det komplicerade arrangemanget överhuvudtaget kunnat genomföras var en fin och uppskattad gest.

Nästa gång sommar-OS arrangeras blir som sagt i Los Angeles om fyra år. Förhoppningsvis med nya svenska framgångar i prisskåpet.