Fotbolls-VM

Mutavslöjande mot Fifa om Qatar-VM

Fotbolls-VM kommer att hållas i Qatar 2022. Men enligt nya uppgifter ska tiotals miljoner kronor betalats ut i mutor så att Qatar vann omröstning som värdland, avslöjar brittiska Sunday Times.

Fifa-bossen Sepp Blatter krävs nu på sin avgång

För tre år sedan fastställdes det att Qatar skulle stå värd för fotbolls-VM 2022. Med det kan ha berott på ett spel bakom gallerierna.

Sunday Times har kommit över en miljon dokument som sägs bevisa att det förekom mutor mellan fotbollsorganet Fifa och Mohamed Bin Hammam, representant för fotbollsförbundet i Qatar. Den sammanlagda summan som Bin Hammam betalat till olika Fifa-representanter uppgår till 33 miljoner kronor.
Nu höjs därför röster, bland annat från en brittisk poltiker, för att Fifa-presidenten Sepp Blatter ska avgå. Blatter medgav tidigare i maj att det var ett “misstag” att ge fotbolls-VM till Qatar, men uttalandet skedde dock innan de senaste mutavslöjandena.

Svenske Lennart Johansson var vicepresident i Fifa och president för Uefa mellan 1990-2007. Han anser att de nya anklagelserna är väldigt allvarliga och att det “måste gå att belasta Blatter”.

Usch, det är så tråkigt. Att betala ut sådana summor är skräckingivande och fotbollen skadas av allt som sägs om Blatter, Jack Warner och allt vad de heter, säger Johansson till SportExpressen.

Han skulle inte heller vara förvånad om de nya mutanklagelserna är sanna.

– Jag kan tänka mig att stämmer. Han har ju använt sig av pengar förut, så det är min enda reaktion.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om de svåra arbetsförhållanden som råder i upprustningen inför fotbolls-VM i Qatar.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!