Mutavslöjande mot Fifa om Qatar-VM

Fotbolls-VM kommer att hållas i Qatar 2022. Men enligt nya uppgifter ska tiotals miljoner kronor betalats ut i mutor så att Qatar vann omröstning som värdland, avslöjar brittiska Sunday Times.

publicerad 1 juni 2014
Fifa-bossen Sepp Blatter krävs nu på sin avgång

För tre år sedan fastställdes det att Qatar skulle stå värd för fotbolls-VM 2022. Med det kan ha berott på ett spel bakom gallerierna.

Sunday Times har kommit över en miljon dokument som sägs bevisa att det förekom mutor mellan fotbollsorganet Fifa och Mohamed Bin Hammam, representant för fotbollsförbundet i Qatar. Den sammanlagda summan som Bin Hammam betalat till olika Fifa-representanter uppgår till 33 miljoner kronor.

Nu höjs därför röster, bland annat från en brittisk poltiker, för att Fifa-presidenten Sepp Blatter ska avgå. Blatter medgav tidigare i maj att det var ett ”misstag” att ge fotbolls-VM till Qatar, men uttalandet skedde dock innan de senaste mutavslöjandena.

Svenske Lennart Johansson var vicepresident i Fifa och president för Uefa mellan 1990-2007. Han anser att de nya anklagelserna är väldigt allvarliga och att det ”måste gå att belasta Blatter”.

Usch, det är så tråkigt. Att betala ut sådana summor är skräckingivande och fotbollen skadas av allt som sägs om Blatter, Jack Warner och allt vad de heter, säger Johansson till SportExpressen.

Han skulle inte heller vara förvånad om de nya mutanklagelserna är sanna.

– Jag kan tänka mig att stämmer. Han har ju använt sig av pengar förut, så det är min enda reaktion.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om de svåra arbetsförhållanden som råder i upprustningen inför fotbolls-VM i Qatar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.