Mor till kvinnlig simmare: “De får inte tala om Lia Thomas”

publicerad 21 mars 2022
- av Sofie Persson
Lia Thomas.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Transidrottaren Lia Thomas fortsätter att skapa kontrovers i sportvärlden efter att ha överskuggat sina medtävlande i damklassen i de amerikanska collegemästerskapen.

En anonym mor till en simmare berättar att de kvinnliga atleterna tystas ner av sina universitet när det gäller att tala öppet om orättvisorna de känner.

De får inte tala om det, menar hon.

Under förra veckan blev Lia Thomas den första transpersonen att vinna collegemästerskapen i 500 yards frisim i damklassen. Tidigare tävlade Thomas i herrklassen för Pennsylvania State, men bytte sedan till damlaget i samband med sitt könsbyte. Sedan dess har 23-åringen snabbt slagit flera rekord i damklassen.

Thomas är ytterligare en i raden av idrottare som givit upphov till konflikt i och med den uppenbara rättviseproblematiken kring att någon som är född som man tävlar i damklassen. Samtidigt är problematiken socialt laddad i USA, där en mor till en kvinnlig simmare som tävlat mot Thomas avslöjar att många kvinnliga simmare reagerat starkt på att Lia Thomas får tävla i damklassen, men att de flesta är rädda att tala öppet om det.

De är rädda för att förlora vänner, de är rädda för att bli sparkade från sina lag, de är rädda för att få höra av sina universitet att de är “transfobiska”, säger hon.

Vidare berättar hon att kvinnliga simmare även blir pressade av universiteten att vara tysta om saken när media vill fråga dem om det.

När nyheterna började ställa frågor drog skolorna sina simmare åt sidan och sa att de inte får tala om det alls, berättar modern.

 

Hon tar upp det faktum att kvinnor under många år fått kämpa sig framåt inom sporten för att kunna tävla på samma nivåer som män och att det i sig blir orimligt när en biologisk född man överskuggar sina kvinnliga medtävlande.

Kvinnor är kvinnor och män är män, vi kan inte ruska av oss vårt kön, konstaterar hon. Vi måste skydda damsporten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!