Lättare stoppa supportrar med tillträdesförbud

publicerad 21 oktober 2017

Nu finns ett register med foto och klubbanknytning på de som har tillträdesförbud till idrottsarenor. – Polisen kan få en aktuell lista på personer redan inför en match, säger Mikael Berkesand, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld.

– Det nya registret innehåller foton vilket gör att poliser kan spana på personer som de vet eller misstänker har tillträdesförbud under matcher. Även när vi tvingas gripa en person kan man enkelt söka i det så kallade tillträdesförbudsregistret, säger Mikael Berkesand.

Registret blir stor hjälp för polisen att lagföra och förhindra brott och ordningsstörningar vid idrottsevenemang. Det säkerställer också att ingen hindras från att gå på ett idrottsarrangemang efter det att personens tillträdesförbud upphört, eftersom de omedelbart gallras ur registret.

Tillträdesförbudsregistret, TFR, är det kompletta registret för tillträdesförbud som även får innehålla fotografier och klubbanknytning. Det omfattar både tillfälliga och slutgiltiga tillträdesförbud, till skillnad mot belastningsregistret som bara får innehålla slutgiltiga tillträdesförbud.

Även arrangörerna, exempelvis en fotbollsklubb kan få tillgång till utdrag ur TFR inför match för att hjälpa till att stoppa personer med tillträdesförbud redan vid entrén till arenan.

Ny lag gjorde tillträdesförbudsregistret möjligt
Säkerheten vid framför allt herrallsvenska fotbollsmatcher har länge varit en angelägen fråga både för politiker, klubbar och i media. Ett register har varit ett önskemål som hittills varit svårt att lösa. Då politikerna förstod problematiken kom till slut lagen om register över tillträdesförbud vid idrottsarrangemang (SFS 2015:51) som ger polisen rätt att föra ett sådant här register.

Så funkar tillträdesförbudet
När någon person uppträder på ett sådant sätt att det kan leda till ett tillträdesförbud gör polisen först en riskbedömning och beslutar sedan om man ska göra en anmälan om interimistiskt tillträdesförbud. Om så är fallet skickas anmälan med mejl eller meddelas via telefon till åklagare som tar beslutet.

Under högriskmatcher finns ofta en utpekad åklagare som är insatt i dessa ärenden.

Ett interimistiskt tillträdesförbud gäller i fyra veckor om det inte ersätts av ett slutgiltigt innan dess. Det kan även hävas av tingsrätt.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.