Sport

Islänning satte världsrekord i marklyft

Världsrekordhållaren Hafþór Júlíus Björnsson.

Hafþór Júlíus Björnsson, känd som ”The Mountain” från tv-serien Game of Thrones, lyfte i veckan 501 kilo marklyft och innehar nu det nya världsrekordet efter att ha slagit Eddie Halls lyft på 500 kilo som genomfördes för fyra år sedan.

För allmänheten är Björnsson förmodligen mest känd som den tystlåtne och brutale krigaren Gregor ”The Mountain” Clegane från succéserien Game of Thrones. Efter att ha lyft över ett halvt ton i marklyft kan han nu även kröna sitt CV med att vara en av de starkaste människorna någonsin.
Världsrekordet sattes i Björnssons eget gym och filmades. Närvarade gjorde också Björnssons läkare, ett filmteam och en domare som var på plats för att bevittna försöket.

 

– Jag saknar ord, vilken fantastisk dag och något som jag kommer att minnas resten av mitt liv, skriver Björnsson på Instagram och deklarerar att han visste att han skulle klara att slå världsrekordet.

Björnsson har tidigare spelat basket på halvprofessionell nivå och representerat det isländska ungdomslandslaget innan en skada tvingade honom att avsluta sin karriär. Han har tidigare utsetts till Islands starkaste man och kommit tvåa eller trea i tävlingen “Världens starkaste man” vid hela sex tillfällen innan han slutligen vann Strongmantävlingen 2018.

Noterbart är att europeiska eller europeiskättade utövare dominerar närmast totalt i kraftsport av olika slag och innehar en överväldigande majoritet av världsrekorden både historiskt och i dagsläget.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!