Internationella friidrottsförbundet förbjuder biologiska män att tävla mot kvinnor

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 24 mars 2023
- av Jan Sundstedt
100 meter sprint i World Championships Athletics DOHA under 2019.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


World Athletics, den internationella organisationen för nationella friidrottsförbund, inför nu ett förbud mot biologiska män att delta i sporttävlingar som är avsedda för kvinnor. Efter att ha konsulterat ett flertal parter har man kommit fram till att det inte fanns något stöd för att låta detta fortgå.

Organisationen meddelade under torsdagen att man kommer att implementera ett förbud mot transkvinnor att delta i tävlingar avsedda för kvinnor. Förbudet gäller personer som “genomgått manlig pubertet” och kommer strax efter att den italienska “transkvinnan” Valentina Petrillo slagit nytt veteranrekord för kvinnor i en italiensk sprinttävling.

Organisationen berättar att man under årets första två månader konsulterat medlemsförbund och även representativa grupper inom mänskliga rättigheter samt för transpersoner. Från början hade man som förslag att enbart kräva att transkvinnorna höll sina testosteronnivåer under 2,5nmol/L för att kunna medverka i friidrottstävlingar för kvinnor, men konstaterar att det inte finns något större stöd bakom det alternativet.

Under dessa omständigheter beslutade rådet att prioritera rättvisa och integritet i kvinnliga tävlingar före inkludering“, skriver man i ett pressmeddelande.

I USA har diskussionen kring transidrottare gått het och Wyoming blev nyligen den 19:e staten att förbjuda biologiska män att tävla inom sport för flickor och kvinnor, rapporterar NBC. Lagen innebär ett förbud för “elever av manligt kön från att tävla i ett lag som är avsett för elever av kvinnligt kön”. I Arkansas blev det också nyligen förbjudet för transpersoner att använda offentliga toaletter för det kön man identifierar sig med framom det man är född med.

World Athletics meddelar att de nya reglerna kommer att börja gälla den 31 mars. Man tillägger samtidigt att styrelsen kommer att fortsätta diskutera saken under de kommande tolv månaderna.

World Athletics, tidigare IAAF, är den internationella organisationen för nationella friidrottsförbund. Förbundet grundades i Stockholm 1912 med 17 representanter från nationella förbund. Den förste ordföranden var svenske Sigfrid Edström. Idag sitter brittiske Sebastian Cole som ordförande sedan 2015.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!