Indianer vill återinföra “Redskins” i Washington

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 20 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Washington Redskins indianer
Washington Commanders tidigare klubbemblem - Washington Redskins.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Intressegruppen Native American Guardian’s Association (NAGA) kräver att NFL-laget Washington Commanders återtar sitt ursprungliga namn Washington Redskins. Man organiserar nu stöd för namnbytet genom en namninsamling som i dagsläget erhållit över 100.000 underskrifter.

Vi uppmanar alla amerikaner att stå upp för värdigheten hos varje medborgare som angrips i dagens alltmer meningslösa kulturkrig, heter det i uppropet.

NAGA, vars styrelse består av representanter för Amerikas urbefolkningar, är enligt sin egen beskrivning en “ideell organisation som förespråkar ökad utbildning om ursprungsamerikaner, särskilt i offentliga utbildningsinstitutioner, och större erkännande av ursprungsamerikanskt arv genom högprofilerade idrottsarenor och andra offentliga plattformar“.

“Tecken på respekt”

Den tidigare lagägaren, Dan Snyder, ändrade organisationens namn 2020 efter flera år av vänsterliberala påtryckningar och inledde säsongerna 2020 och 2021 med namnet “Washington Football Team” innan han klubbade igenom Commanders-benämningen inför säsongen 2022.

NAGA har ett uttalat mål att utbilda den amerikanska allmänheten om hur användningen av indianska maskotar inte skadar den indianska kulturen, utan snarare är ett tecken på respekt och hedrande av indianer.

I det nu aktuella uppropet uppmanar således intresseföreningen den nya ledningsgruppen för Washington Commanders, inklusive nya ägarna Josh Harris och Magic Johnson samt huvudtränaren Ron Rivera, att byta tillbaka till ursprungsnamnet Washington Redskins.

Som representant för NFL i landets huvudstad har ni en särskild möjlighet att erkänna de amerikanska indianernas historia och värde, uttrycker man i brevet.

Över 100 000 namnunderskrifter

Petitionen har blivit en smärre succé med i dagsläget över 100 000 namnunderskrifter, meddelar man i ett offentligt uttalande.

– Detta är inte en simpel vänster- eller högerfråga för oss amerikaner; den sträcker sig över hela politiska spektrumet och går tillbaka till våra grundarfäder, fortsätter man i brevet.

NAGA kräver i ett annat upprop att även baseball-laget Cleveland Guardians återtar sitt klassiska namn Cleveland Indians (indianer).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!