Fotbollsturneringen som hjälper hemlösa

publicerad 7 juli 2023
- av Sofie Persson
Invigningen av World Homeless Cup i Mexiko 2018.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I helgen går världsturneringen i fotboll för hemlösa av stapeln. Turneringens syfte är att motverka hemlöshet världen över och öka gemenskapen för hemlösa. I år hålls den i Sacramento, USA.

Fotbollsturneringen Homeless World Cup grundades av Mel Young och Harald Schmied för att uppmärksamma hemlöshet världen över. Båda har tidigare arbetat med att förebygga hemlöshet på diverse vis. Den första turneringen tog plats i Österrike i juli 2003 och sedan dess har den hållits varje år med undantag för 2020–2021.

En värld utan hemlöshet. Det är målet“, är turneringens slogan. Samtidigt vill man öka känslan av gemenskap för hemlösa, eftersom det kan medföra att man känner sig väldigt isolerad från samhället.

I turneringen deltar hemlösa män och kvinnor från olika länder där man spelar seriespel med 4-mannalag i klasserna herrar/mixed och damer. En match är 14 minuter och uppdelad på 7 minuter i vardera halvlek. Varje år hålls turneringen i ett nytt land och stad. Tidigare har den exempelvis hållits i Göteborg, Köpenhamn och Oslo. Under 2020 skulle den hållas i Tammerfors i Finland, men ställdes in på grund av nedstängningspolitiken i samband med coronakrisen. Huvudkvarteret för turneringen ligger i Edinburgh i Skottland, Mel Youngs hemstad.

För att delta i turneringen krävs att man är minst 16 år och är eller har varit hemlös under det senaste året, alternativt vara asylsökande utan en positiv asylstatus i nuläget, vara i drog- eller alkoholrehabilitering där man varit hemlös någon gång under de senaste två åren eller få sin inkomst genom gatutidningsförsäljning. Gatans Lag FF representerar Sverige i turneringen. Idag är över 70 länder medlemmar i fotbollsturneringen.

Regerande mästare är Mexiko.

Åtskilliga deltagare vittnar om att turneringen hjälpt dem i deras kamp mot hemlöshet, men också i livet. Bland annat hjälper det polska Patryk Białek att hålla sig borta från drogerna.

Jag trodde att jag skulle ta droger hela mitt liv, berättar Patryk.

22-årige Patryk har trots sin unga ålder varit hemlös vid ett flertal tillfällen, något som skedde i samband med att han blev drogberoende.  Idag har han varit drogfri sedan 2021 och fotbollen fortsätter att hjälpa honom genom livet.

Jag har spelat fotboll hela mitt liv, jag har varit med i många turneringar, men det här är annorlunda. Jag är glad, väldigt glad, säger han. Jag har börjat ett nytt liv, och allt blir bättre.

I år kommer turneringen att hållas i Sacramento i USA och inledas lördagen den 8:e juli och pågå fram till den 15:e juli. Det är första gången Homeless World Cup hålls i USA.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!