Fotbolls-VM: Regnbågsprotest dras tillbaka

publicerad 22 november 2022
- av Jan Sundstedt
Manuel Neuer, målvakt för Tyskland, med ett hbtq-armband i ett annat sammanhang.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under fotbolls-VM har flera lag meddelat att deras kaptener ska bära regnbågsfärgade armbindlar till stöd för hbtq-rörelsen i värdlandet Qatar, som förbjuder homosexualitet. Fifa betonar dock att detta utgör ett regelbrott och att alla som bär armbandet kommer att få gult kort, varpå spelarna nu drar tillbaka sin politiska aktion.

Under måndagen planerade fotbollskaptener från flera västländer, bland andra Sverige och Norge, att bära regnbågsfärgade armband för att uttrycka stöd till hbtq-rörelsen i Qatar, där homosexualitet är förbjudet och kan straffas med upp till sju års fängelse.

Nu meddelar dock sju europeiska länder att man överger projektet då Fifa meddelar att alla som väljer att bära armbandet kommer att få ett gult kort med hänvisning till att ”kaptenens armband måste ha blivit försett av Fifa” och att protesten utgör ett regelbrott.

Som nationella förbund kan vi inte låta våra spelare utsättas för idrottssanktioner. Vi har bett våra kaptener att inte bära armbandet i fotbolls-VM”, uppger fotbollsförbunden ifråga i ett gemensamt uttalande enligt Financial Times.

Det var under 2020 som Nederländernas fotbollslag skapade armbandskampanjen ”One Love” som ska ”uttrycka stöd för ett enande av alla människor” och fördöma “all form av diskriminering”. Att lagkaptenerna skulle bära det under fotbolls-VM 2022 var planerat sedan länge, men det var så sent som i söndags som Fifas ordförande Gianni Infantino betonade att alla som bröt mot Fifas befintliga regler skulle straffas med ett gult kort. Fotbollsförbunden menar att man var beredda på ett straff, men uppger att man trodde att det skulle handla om att få böter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!