Fotbollförbundet öppnar för könstester av damspelare

publicerad 21 januari 2020
Den manlige medeldistanslöparen Caster Semenya började tävla som kvinna och har väckt stor kontrovers inom idrotten.

Efter fallet Caster Semenya öppnar nu fler idrotter dörren för könstester, däribland Svenska Fotbollförbundet.

Debatten om höga testosteronnivåer hos kvinnor har debatterats flitigt inom främst Internationella friidrottsförbundet (World Athletics, tidigare IAAF) det senaste året. Efter beslut av World Athletics får 800-meterslöparen Semenya får delta i tävlingar om hon inte medicinerar ner sina naturligt höga värden av det manliga könshormonet testosteron. Semenya överklagade WA:s beslut till idrottens skiljedomstol Cas där hon förlorade processen.

Nu ser man alltså hur andra idrotter ser behov av könstester, och Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet (SvFF), tror att allt fler kommer titta på WA:s regelverk.

I värsta fall kan man hamna i lägen där det här är förutsättningen för att få vara med och delta på högsta nivå; att man är beredd att genomgå undersökning eller liknande, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till Sveriges Radio.

Enligt SR öppnar SvFF för att införa någon form av könstester på elitnivå.

Handlar det om att man har en skyddad damklass, och att syftet bakom det beror på att det finns fysiska skillnader, då kan inte det juridiska könet eller det självupplevda könet vara avgörande för vem som får tävla i vilken klass, säger Anders Hübinette till Radiosporten.

Riksidrottsförbundet uttalar sig dock skeptiskt om saken.

Nu går det att mäta testosteron, men den dagen vi också kan mäta exempelvis mental förmåga eller mental styrka, ska vi börja sätta begränsningar för det? Var drar man gränserna för vad som kan anses som lika villkor? säger idrottschefen Peter Mattsson.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!