Fansen sågar nya Frölunda-loggan

publicerad 24 januari 2022
- av Isac Boman
Frölundas tidigare symbol föreställandes en indianhövding.

Efter påtryckningar från politiska aktivister beslutade sig ledningen för Frölunda att klubben skulle sluta använda ”Indians” och även sin välkända logotyp föreställande en indianhövding.

Snart kommer den nya logotypen att lanseras – men sammanfattas efter supporterklubbens förhandstitt som “en j-vla besvikelse”.

Sedan 2014 har vänsteraktivister av olika slag hetsat mot Frölunda Indians för att klubben måste byta ut såväl namn som logotyp eftersom de påstods vara “rasistiska”.

Varje slag med hockeyklubban mot pucken blir till ett symbolisk våld och en upprepning av det koloniala våldet som utövades mot Nordamerikas urbefolkning”, hävdade exempelvis aktivisten Antonie Grahamsdaughter.

Klubbens ledning accepterade till slut aktivisternas krav och meddelade 2020 att indianloggan ska tas bort. Ett år senare tog man även bort smeknamnet ”Indians” och kallar sig numera enbart för Frölunda HC. Klubbens ordförande Mats Grauers är också öppen med att den politiska lobbyismen ligger bakom förändringarna.

– Allt vägs ihop, men självklart har diskussionerna i vår omvärld påverkat oss. Sen är vi hyggligt förskonade från den delen av diskussionen i Sverige och vi känner inte att någon har blivit kränkt av vår logga som vi klätt med väldigt mycket positivt. Däremot tror vi att den här typen av loggor kommer att vara otidsenliga och visa fel saker i framtiden. Vi vill bygga Frölunda för en ännu bättre framtid och därför tror vi att detta är klokt, sammanfattar Grauers.

På sociala medier har många gjort sig lustiga på ledningens bekostnad med en huvudsaklig kritik att man varit fega.

Namn och logga bör spegla nutiden och den mångkulturella stadsdelen. Föreslår därför Frölunda Fire med en brinnade bil som ny logga” skrev användaren Sculley på Flashback medan användaren CB1 föreslog namnet “Frölunda PK”.

Den nya logotypen förväntas officiellt presenteras inom ett par veckor men de supportrar som redan hunnit få en smygtitt är långtifrån nöjda med vad de sett.

Jag som ständig medlem hade gärna varit med på det här, varit med och utformat vårt framtida klubbmärke, åtminstone med tankar och idéer. Jag vet många fler som gärna hade velat ta del av det, varit en del av det och nu när vi får se resultatet (och då enbart en sneak peak) så märker ni vilken j-vla besvikelse ni ordnat för era medlemmar och för era supportrar”, säger Hecky Engeroth från supportergruppen Sektion 84.

Liknande aktivism har under de senaste åren intensifierats som en del av marxistiskt influerad så kallad “cancel culture”, inom sporten framförallt i och med att den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM med konventionell massmedias stöd flyttat fram sina positioner markant. Många idrottslag har bland annat knäböjt före sina matcher för att visa sitt stöd till BLM-rörelsen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!