Erik Wickström vann Jubileumsvasan

publicerad 14 februari 2022
- av Redaktionen

Lördagen den 12 februari gick hyllningsloppet Jubileumsvasan av stapeln. Med tidstypisk utrustning för tidigt 1920-tal var Erik Wickström först över mållinjen i Mora.

I samband med att Vasaloppet fyller 100 år anordnades Jubileumsvasan under lördagen – en hyllning, eller ett återskapande, av det allra första Vasaloppet 1922. Alla 139 inbjudna deltagare (lika många som var anmälda till det första Vasaloppet) skulle skida de nio milen från Olnispagården i Sälen till Gustav Vasa-statyn i Mora med tidstypiska kläder och utrustning anno 1922.

Jubileumsvasan är ett hyllningslopp till pionjärerna som drog igång och genomförde det allra första Vasaloppet 1922. Man kan se Jubileumsvasan som ett levande museum eller en unik möjlighet att förflytta sig 100 år tillbaka i tiden. Målsättningen är att allt, så långt det är möjligt, ska återspegla de Vasalopp som deltagarna fick uppleva under det tidiga 1920-talet”, skriver Vasaloppet själva på sin hemsida.

Istället för de vanliga sju vätskekontrollerna hade Jubileumsvasan blott de tre ursprungliga kontrollerna (Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg). Vid dessa kunde deltagarna serveras ”pannkaka, ostsmörgås, kokt ägg, kaffe, buljong, blåbärssoppa, mjölk och vatten på porslin” av personal med tidsenliga kläder. Istället för fint dragna skidspår fick åkarna ta sig fram över packad snö på skogsvägar och stigar – vissa sträckor var uppkörda med häst och släde.

Först över mållinjen i Mora var Erik Wickström, 39-årig skidåkningstränare från Borås, med tiden 6 timmar och 57 minuter.

Det allra första Vasaloppet vanns av västerbottningen Ernst Alm med tiden 7 timmar, 32 minuter och 49 sekunder.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.