E-sportförbundet blir medlemmar i Riksidrottsförbundet

publicerad 29 maj 2023
- av Sofie Persson
E-sporten har idag hundratals miljoner spelare och fans.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Svenska e-sportförbundet har blivit godkända som medlemmar i Riksidrottsförbundet. Medlemskapet röstades igenom med 108 röster mot 71.

Det var under 2021 som Svenska e-sportförbundet först ansökte om att bli medlemmar i Riksidrottsförbundet, men nekades då. Anledningen menade man var att det inom e-sporten var två separata organisationer som gjorde ansökan, vilket gjorde att man röstades ner till att bli medlemmar.

Efter avslaget slog man ihop de två organisationerna till en och genomförde dessutom förändringar som en anpassning till idrottsrörelsens stadgar och värdegrund innan man under våren 2023 skickade in en ny ansökan till förbundet.

Nu har E-sportförbundet röstats in som medlemmar i Riksidrottsförbundet. Även om E-sportförbundet hade förhoppningar om att kunna bli medlemmar i år hade riksidrottsstyrelsen yrkat på att avslå ansökan vid gårdagens möte. Under mötet gick däremot medlemsförbunden emot riksidrottsstyrelsen och flera tog plats i talarstolen där man argumenterade för att e-sporten skulle få vara med i förbundet. Exempelvis klev skådespelaren och kampsportsprofilen Musse Hasselvall upp och varnade för att svensk idrott riskerar att tappa ungdomar om man utesluter e-sporten.

Det betyder väldigt mycket, framför allt för de barn och ungdomar som ser e-sport som sin huvudidrott, säger Sammi Kaidi, ordförande i e-sportförbundet, till skattefinansierade SVT.

Svenska e-sportförbundet röstades in i Riksidrottsförbundet med 108 röster mot 71.

Sveriges Riksidrottsförbund är en paraplyorganisation för svenska idrottsrörelsen. Det bildades 31 maj 1903 som Svenska gymnastik- och idrottsföreningarnas riksförbund och tog sitt nuvarande namn 1947. För att ett förbund ska kunna bli medlem krävs bland annat att man har minst 25 medlemsföreningar med minst 1 500 medlemmar, är en ideell förening samt att man bedrivit idrottslig verksamhet i minst tre år.

Förbundets uppgift är att "stödja, företräda, leda och samordna idrottsrörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt".

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!