Dubbel norsk seger i Vasaloppet

publicerad 4 mars 2024
- av Sofie Persson
Årets Vasalopp var det 100:e.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I årets lopp tog norska Torleif Syrstad och Emilie Fleten hem segrarna på herr- respektive damsidan . 17-årige svensken Alvar Myhlback imponerande och tog hem en tredjeplats på herrsidan.

29-årige Syrstad bröt sig loss redan under den första milen när Vasaloppets hundrade lopp gick av under söndagen. Strax därpå följdes han av landsmännen Johan Hoel och Thomas Ødegaarden samt svensken Myhlback. Luckan mellan kvartetten och resterande växte snabbt. När det var två mil kvar bröt Syrstad sig loss från de övriga och tog hem segern.

Det känns helt fantastiskt. Jag har drömt om detta i många år. Jag har alltid trott att någon dag ska det bli ”min dag”. Det var det verkligen i dag. Allt stämde, säger Syrstad.

Tvåa blev norrmannen Johan Hoel, följd av Myhlback som tog hem en tredjeplats.

Segraren kaskadkräktes

Vidare tog Fleten, 31, ledningen redan tidigt i loppet men när det var två mil kvar kaskadkräktes norskan, något hon menar var “förfärligt” och trodde skulle bli avgörande för loppet.

Men Lina (teamchef och tidigare Vasaloppsvinnare Korsgren) såg att jag spydde och därefter fick jag bara vatten att dricka. Det var viktigt. Sen var ju avståndet bakåt ganska stort, men du har som åkare inte så bra koll. Så det var först när jag kom in på upploppet som jag förstod att jag skulle vinna, säger Fleten.

Fleten tog även hem segern på damsidan under förra årets lopp.

Norska Magni Smedås kom tvåa följd av finska Kati Roivas. Svenskan Karolina Hedenström avslutade på fjärde plats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!