Dalkurd FF vägrade tyst minut för avliden tränarikon

publicerad 24 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Dalkurd Superettan
Dalkurd FF med ryggen mot Västerås SK och Lennart "Liston" Söderberg.

Den nyligen bortgångne tränarikonen och fotbollsprofilen Lennart “Liston” Söderberg hedrades i lördags med en tyst minut. Så var det i alla fall tänkt.

Hemmalaget Västerås SK (Superettan), det lag som främst förknippas med Lennart Söderberg, fick överraskande se motståndarlaget Dalkurd FF gå av planen och demonstrativt ställa sig med ryggen mot ceremonin. En handling som fått många att reagera.

Vi vet vad personen i fråga har stått för och därför har klubben tagit beslutet, säger Dalkurds tränare Amir Azrafshan till tv-kanalen Discovery Plus.

Uttalandet ovan åsyftar de kommentarer som den färgstarke och före detta Västeråstränaren Lennart Söderberg utöver sitt starka ledarskap gjorde sig känd för. Han var inte den som talade runt saker och ting utan tvärtom.

Socialdemokraten Mona Sahlin, då idrottsminister i Persson-regeringen, var en av Söderbergs starkaste kritiker på den tiden det begav sig.

Om Liston bara kunde krypa tillbaka till den håla han hållit sig undan i, lät hon yttra, efter ett av hans mer temperamentsfulla uttalanden.

Sparkades efter kontrovers

År 2004 fick Lennart Söderberg sparken av VSK, efter att ha uttryckt “rasistiska glåpord” mot spelare i motståndarlaget.

Han kommer i framtiden inte att ha några som helst tränaruppdrag för Västerås SK, kommenterade klubbens ordförande Birger Jonsson beslutet.

Söndagens bojkott av tysta minuten från Dalkurd har gett upphov till kraftiga reaktioner på sociala medier. Främst fördömanden men även stöttande. Signaturen @yointazz kommenterar på Twitter:

Merparten av reaktionerna är dock av det fördömande slaget och främst mot vad många ser som respektlöst gentemot avlidne Söderberg och dennes efterlevande.

Dalkurd ångrar inget

Samtidigt som svallvågorna på sociala medier går höga, ångrar inte Dalkurds tränare Amir Azrafshan beslutet att inte hedra den bortgångne.

Vi som klubb har tagit beslutet att de (VSK) får hylla sina legendarer hur mycket de vill. Beslutet är redan fattat och vi fokuserar på vårt och kör hårt, låter han kommentera.

Händelsen är enligt tidningen VLT anmäld till Svenska Fotbollförbundet (SvFF) som i skrivande stund inte vidtagit några åtgärder.

Den därpå följande matchen slutade med förkrossande 4-1 till Västerås SK och motståndarlaget Dalkurd FF ligger för närvarande på nedflyttningsplats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!