England: Vuxen transman tävlar mot 12-åriga flickor i cricket

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 3 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Trans hbtq
Transrörelsen gör att biologiska män nu tar stor plats inom dam- och flickidrotten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Biologiska transmän tar allt större plats inom damidrotten – och även inom flickidrotten. I England går vågorna nu höga över att flickor så unga som tolv år tvingas tävla mot en vuxen transman i cricket.

Oroliga föräldrar och tränare i Storbritannien slår larm efter att en medelålders och transsexuell biologisk man tillåts tävla i cricket mot flickor så unga som 12 år, rapporterar The Telegraph.

I flera brev till England och Wales Cricket Board (ECB) har föräldrar uttryckt oro och ilska över att spelaren, vars exakta identitet och ålder inte avslöjats, har en orättvis fördel gentemot flickor, med hänvisning till att individen ifråga har genomgått manlig pubertet.

Föräldrar och anhöriga beskriver situationen som “oacceptabel, obehaglig och skadlig”. En förälder till en 12-årig flicka oroar sig för att deltagande mot spelaren ifråga kommer att få tjejerna att “ge upp cricket eftersom de blir så rädda över att behöva möta en motståndare med den styrkan och kraften”.

Motspelare skadades

Enligt en anonym tränare slår spelaren “bollen hårdare än någon annan jag har sett i ligan”. Vederbörande har, enligt uppgift, i spelets hetta även råkat skada motspelare – som därefter inte kunnat utöva sporten på månader.

Sex distrikt i högsta spelklassen har enligt uppgift träffat ECB för att snarast be dem klargöra sin policy för transsexuella. Enligt nuvarande regelverk får “transkvinnor tävla i alla tävlingar, ligor eller matcher som endast är för kvinnor och bör accepteras i det kön som de presenterar sig i”.

Deltagande av transpersoner är ett komplext område. I rekreationscricket baseras spelarnas behörighet på deras eget självidentifierade kön, utan några medicinska krav. Mot bakgrund av vägledning från U.K. Sports Council’s Equality Group (SCEG) håller vi dock för närvarande på att se över regelverket, säger en talesman för ECB om situationen.

Fiona McAnena, sportchef för Fair Play for Women, berömde förbundet för att man påbörjat en översyn av policyn för transsexuella spelare.

Om de (på allvar) vill skydda och främja kvinnors cricket måste de skydda talangpoolen. Det enda sättet att göra detta, är att göra kvinnliga lag tillgängliga för dem som är födda kvinnor  – och ingen annan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!