Counter Strike-VM i Sverige lockade rekordpublik

publicerad 10 november 2021
- av Sofie Persson
CS:GO Majors lockade 16 000 personer till Avicii Arena.

I helgen var det slutligen dags för världsmästerskapen i CS:GO efter att det varit inställt i två år. Sverige tog inte hem någon storvinst, men eventet lockade en rekordstor publik: 2,75 miljoner.

På grund av nedstängningspolitik har Counter-Strike: Global Offensive Major Championships blivit inställt två år i rad, men nu har man till slut fått möjlighet att anordna eventet efter lättade restriktioner.

Världsmästerskapen höll till på Avicii Arena, tidigare Globen, och det är första gången det hålls i Stockholm. Tidigare i Sverige har man anordnat det i Jönköping där också det första CS:GO Majors arrangerades 2013. Även Polen, USA, England och Tyskland har stått som arrangörer tidigare år.

I år slog man nytt publikrekord, både vad gäller den fysiska publiken och via streaming, skriver HLTV. 16 000 personer hade kommit för att se världsmästerskapen på plats och på nätet har siffrorna visat på hela 2,75 miljoner vid finalen. Det slog föregående rekord på 1,33 miljoner tittare 2017 vilket var i Atlanta, USA.

Sändningarna på engelska och ryska lockade allra flest tittare.

I finalen stod ukrainska Natus Vincere och tyska G2 Esports i en spännande övertidsmatch. Natus Vincere kämpade tillbaka från ett underläge och vann slutligen med 2-0. Det är deras första seger vid världsmästerskapen på två år.

Sveriges Ninjas In Pyjamas tog visserligen inte hem någon storvinst, men kammande hem plats 8 av 24.

Counter-Strike är ett dataspel där man är en så kallad first person shooter. Det skapades 1999 och var från början tänkt som en modifikation till spelet Half Life. 2010 hade man sålt 9 miljoner exemplar av det första spelet, sedan dess har man även gjort flera uppföljare, däribland Counter-Strike: Global Offensive.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!