Brittiska transcyklister stängs ute från damklassen

publicerad 29 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Emily Bridges
Transcyklisten Emily Bridges rasar mot beslutet.

Transcyklisten Emily Bridges till hårt angrepp mot det brittiska cykelförbundet efter att man nyligen beslutat att förbjuda transkvinnor från deltagande i damklassen. Bridges, som genomgått manlig pubertet, anklagar cykelförbundet för att ”främja ett folkmord” på transpersoner.

Den gångna veckan beslutade det brittiska cykelförbundet British Cycling att modifiera nuvarande nationella herrklass till en kommande så kallad ’öppen klass’. Bakgrunden till beslutet är dels den samtida transtrenden – en strömning som de senaste åren sett en lavinartad ökning av medelmåttiga manliga idrottsmän byta tävlingsklass till damkategorin. Om detta rapporterar nu tidningen The Telegraph.

British Cykling motiverar ytterligare sitt beslut att det uttalade syftet är att göra det möjligt för transkvinnor att tävla mot andra manligt födda cyklister. Därav ändringen från herrklass till öppen klass.

Damklassen kommer fortsättningsvis endast reserveras för dem som fötts med dubbla X-kromosomer – det vill säga kvinnligt kön. Organisationen fattade beslutet för att ”säkerställa en rättvis konkurrens”.

Den nya policyn, som träder i kraft i sin helhet i slutet av året, gäller all tävlingsverksamhet samt evenemang som involverar tidtagning, ranking eller priser. Regeländringen kan även komma att sätta press på sportens internationella federation, UCI, att ändra sina regler.

Förbundets beslut har, inte helt oväntat, erhållit frän kritik från inte minst huvudpersonen själv, som menar att utvecklingen för tankarna till folkmord. Emily Bridges, född Zach Bridges, presenterade sig i oktober 2020 som kvinna och påbörjade 2022 en hormonbehandling i syfte att reducera sina testosteronnivåer.

Förvånar det mig att samma organisation som finansieras direkt av en stat som skickar sårbara flyktingar till Rwanda, med våld slår ned på alla politiska avvikelser som de ogillar eller svälter ut sitt folk? Nej, det gör det naturligtvis inte. Samma organisation med aktivt homofobiska tränare, som uppmuntrat ätstörningar och inte gjort något åt eventuell mobbning, kommenterar Bridges.

Ni bryr er inte om att göra idrotten mer mångsidig. Ni vill få er själva att se bättre ut och ni misslyckas till och med med det. Cykling är fortfarande en av de vitaste och mest heterosexuella sporterna där ute, och ni kunde inte bry er mindre.

Transmän kommer emellertid, enligt de nya reglerna, fortfarande tillåtas delta i den damklassen i icke-tävlingsinriktade arrangemang.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!