Börje Salming är död

publicerad 25 november 2022
- av Jan Sundstedt
Börje Salming vid sin staty i "Legends row" vid Toronto Scotiabank Arena.

Hockeylegenden Börje Salming avled under gårdagen till följd av sjukdomen ALS, meddelar Toronto Maple Leafs på Twitter. Han blev 71 år gammal.

Börje Salming föddes den 17 april 1951 och växte upp i Kiruna och byn Salmi. Han började sin karriär i Kiruna AIF innan han 1970 värvades till Brynäs IF där hans storebror Stig Salming också spelade. 1972 togs han ut till landslaget och tog VM-brons samma år, under VM 1973 blev det ett VM-silver. Samma år värvades Salming till kanadensiska Toronto Maple Leafs till NHL, där han räknas som en pionjär och som en av de första europeiska spelarna att etablera sig i Nordamerika. Salming spelade sammanlagt 17 år i NHL varav 16 år med Toronto Maple Leafs och ett år med Detroit Red Wings.

Salming räknas allmänt som en av de absolut största i sportens historia och i Toronto innehar han klubbrekordet i flest assists totalt med 620 målpassningar. Han blev också känd för sitt orädda och självuppoffrande spel. Han flyttade sedan hem till Sverige där han spelade några år för AIK.

Efter karriären satsade Salming på affärsverksamhet, bland annat på ett kläd- och sportmärke som bär hans namn. Han syntes även relativt mycket i reklamsammanhang och tillsammans med flera andra kändisar deltog han så sent som förra året exempelvis i kampanjen Kavla Upp för att övertala den svenska befolkningen att ta covidvaccin.

I augusti i år meddelade Salming att han drabbats av nervsjukdomen ALS. Sjukdomen bryter ner de nerver i hjärna och ryggmärg som kontrollerar musklernas rörelse och det finns inget botemedel i nuläget. Familjen har startat Börje Salmings ALS-stiftelse, vars ändamål är att främja medicinsk vetenskaplig forskning för att öka förståelsen och förbättra behandlingen av ALS.

Salmings hälsa försämrades snabbt, men han tog sig trots det för ett par veckor sedan till Toronto för att närvara på Hall of Fame weekend där han hyllades för sina insatser i Toronto Maple Leafs – och deltog även på 100-årsgalan för svensk hockey förra veckan då han fick en plats i den bästa femman i Sverige någonsin.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.