92-åriga Mathea är äldsta kvinnan som sprungit maraton

publicerad 13 augusti 2023
- av Sofie Persson
Mathea bryter mållinjen i Honolulu Marathon.

Förra året sprang 92-åriga Mathea Allansmith Honolulu Marathon i Hawaii. De 42 kilometerna klarade hon av på 10 timmar och 48 minuter och kvalade in i Guinness Rekordbok som den äldsta kvinnan i världen att springa ett helt maraton. Nu vill hon slå fler rekord.

Mathea är idag 93 år gammal och löptränar sex dagar i veckan, året runt. Varje vecka springer hon närmare 6 mil sammanlagt. Hon började löpträna relativt sent, först när hon var 46 år gammal.

Jag började springa 1977 och blev förälskad i känslan av att träna utomhus, berättar Mathea för Guinness.

Hon medverkade i sitt första maraton 1982 och har fortsatt sedan dess. Just Honolulu beskriver hon som sitt favoritmaraton, bland annat eftersom det inte finns någon tidspress på deltagarna, man kan gå i mål när som helst, oavsett hur långsam man är.

Det är ett av de bäst genomförda loppen. Fantastisk registrering, upplägg och hantering gör det till en fröjd att delta.

Mathea är läkare i grunden, vilket hjälpte henne att förstå hur kroppen faktiskt svarar på diet och motion samt att det är viktigt att inte ignorera stress, utan lära sig hantera det.

Jag ser det direkta sambandet mellan rörelse och hälsa, säger hon. Naturligtvis är motion av alla slag en naturlig stressreducerare.

Att slutföra Honolulu Marathon förra året och att därmed få utmärkelsen från Guinness Rekordbok beskriver hon som en av de största upplevelserna i sitt liv.

Jag kände en enorm känsla av prestation och glädje, säger hon.

Mathea har inte sprungit klart och vill fortsätta med maraton så länge hon kan. Hon planerar härnäst att satsa på rekorden ”äldsta kvinna som springer klart ett halvmaraton” samt ”äldsta kvinna som springer klart ett 10 kilometers maraton” nästa år.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!