Tack till er som bidragit för att rädda tidningen!

Hotet från bankerna

publicerad 17 januari 2023
- av Redaktionen
Nyhetschef Isac Boman och chefredaktör Markus Andersson.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Redaktionen känner stor tacksamhet inför det överväldigande stöd läsare och sympatisörer visat sedan tidningen flaggat för att man stått inför en nära förestående konkurs efter bankattacken. Tack vare stödet är den omedelbara faran för konkurs tillfälligt avhjälpt, även om problemet med banken fortfarande kvarstår.

I torsdags, i förra veckan, tvingades tidningsledningen gå ut och meddela att medieföretaget bakom tidningen står inför en nära förestående konkurs på grund av övergreppet från Länsförsäkringar Bank. Situationen eskalerade sedan banken i början på december låst bankkontot för möjligheten att ta betalt från tidningens annonsörer, vilket snabbt försatt medieföretaget i en mycket allvarlig situation.

Som ett resultat av det har läsare och sympatisörer visat prov på ett överväldigande stöd för tidningen och intresset för att den skall få leva vidare är starkt, berättar Markus Andersson, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Vi är rörda av det fantastiska stöd som kommit in. Det har varit överväldigande och större än vad vi vågat hoppats på. Beskedet från läsarna är tydligt – Nya Dagbladet behövs och ska leva vidare!

Tack vare stödet som inkommit, främst i form av mindre donationer ifrån hundratals läsare, har tidningen klarat sig ur den omedelbara faran för konkurs. På mindre än en vecka har över etthundratusen kronor inkommit, vilket gör att den kortsiktiga faran för konkurs är över. Nedan ett urval av kommentarer och meddelanden tidningen fått de senaste dagarna:

Fortsätt kampen!

Tack för att ni finns!

Ge inte upp!

För pressfriheten!

Tack för en väldigt bra tidning!

Varsågoda – håller på er!

Uppskattar er tidning stort!

Tack för att ni tar fighten!

Hoppas ni vinner mot bankgangstrarna!

“Dålig kundkännedom är ren bluff!

Vi vinner i längden!

Håll ut!

Krossa bankmaffian!

Kämpa – ni är viktiga!

Fortsatt strid med banken

Striden med banken pågår dock ännu och kontot är fortfarande låst för utlandsbetalningar, vilket betyder att faran inte är över. I torsdags gick redaktionen också ut och meddelade att medieföretaget bakom tidningen nekats att öppna bankkonto i Leksand Sparbank för att kunna sköta sina betalningar och andra grundläggande behov.

Som skäl har man uppgett att delägarna “tagit ut för lite lön” och att medieföretaget “inte gör tillräcklig vinst”. Detta strider mot lagen om insättningsgaranti, som ger både privatpersoner och företag rätt att öppna och inneha bankkonto oavsett betalningsförmåga och kreditvärdighet.

Faran är alltså inte över och allt stöd som fortfarande kommer in är till stor hjälp för medieföretaget bakom tidningen att kunna fortsätta striden med banken. Givare bidrar även till kampen mot bankernas maktmissbruk och rätten för alla att ha ett tryggt och fungerande bankkonto. Donationer från läsare i Sverige kommer fortfarande fram via något av tillvägagångssätten på donationssidan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!