Det digitala tyranniet och vägen mot metaversum

Teknokratins framfart

publicerad 30 oktober 2022
- av Redaktionen

I avsnittet “Det digitala tyranniet” dyker Folkets Radio vidare ner i det digitala kontrollsamhället. Trenderna, där vi klistras allt hårdare vid våra skärmar och sugs in i en virtuell verklighet där AI regerar, drivs på av starka politiska och ekonomiska intressen.

Människor är ständigt uppkopplade och har i hög grad blivit beroende av de snabba belöningar man får från sina skärmar. Det gör att man sugs djupare in i den virtuella verklighetens Matrix-värld, där nästa station heter Metaverse. AI och dess utveckling tillsammans med den strikta kontrollen går i linje med de så kallade hållbarhetsmålen i FN:s Agenda 2030. Mål som alla världens länder åtagit sig att följa.

Varje dag försvinner enorma mängder sökträffar från de stora plattformarna. Folkets Radios tidigare avsnitt Sanningsministeriet tog upp den orwellska trenden från myndigheters och plattformars sida att bekämpa så kallad desinformation, som i praktiken dock ofta verkar handla om att styra informationsflödet för att skydda ett officiellt narrativ. I detta avsnitt betraktas den teknototalitära utvecklingens samband bland annat med att AI-teknik får allt större kontroll över människors liv.

Artificiell intelligens (AI) kan manipulera mänskligheten på så många sätt och med så pass avancerade metoder att vi helt enkelt inte är rustade för det, säger psykologiforskare Meia Chita-Tegmark, medgrundare av Future of Life Institute, i programmet.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!