Worqo -mötesplatsen för jobb utomlands

publicerad 7 januari 2021

Dags för en förändring i livet? Många av oss drömmer om att få möjligheten att prova på att bo utomlands under en period i livet. Få lite ombyte, träffa nya människor och vistas i nya miljöer. Kanske leva i ett land med annorlunda klimat än det vi är vana vid hemifrån.

Men om man vill stanna lite längre utomlands och inte bara åka på semester eller studera, hur gör man då?

I och med den fria rörligheten inom EU har det blivit mycket lättare att arbeta i andra länder som tillhör den Europeiska Unionen. Som EU medborgare får man arbeta och söka jobb var som helst i de andra EU-länderna.

Hur gör man för att hitta jobb i ett annat EU-land?

Det är inte alldeles lätt att helt på egen hand sätta igång och leta jobb i andra länder. Då är det tur att det finns sådana mötesplatser som Worqo – svenska jobb utomlands. Worqo är en portal som kan hjälpa dig att hitta jobb utomlands. Genom sin kontakt med många olika arbetsgivare i olika länder kan de bistå dig i ditt sökande efter drömjobbet utomlands. På deras hemsida finns det massor av nyttig information för dig som funderar på att söka dig utomlands. Reportage om de som redan tagit steget före dig och vad det inneburit för dem, olika guider över vad man bör tänka på samt mycket annan nyttig information som kan underlätta för dig.

På Worqo’s site kan du söka jobb efter kategori, företag, titlar eller land/region. Du kan lägga in en bevakning som meddelar dig när lediga jobb finns tillgängliga på den ort som intresserar dig och du kan få tips om hur du lyckas med arbetsintervjun för ett jobb utomlands.

Hur går man tillväga rent praktiskt? 

En bra sak att börja med kan vara att fundera på vilket land du skulle vilja arbeta i. Är det värme och sol du längtar efter, en ny storstad att upptäcka eller kanske möjligheten att åka skidor på din fritid?

När du har en klarare bild av var du vill åka är det dags att ta tag i lite praktiska saker. Här är några saker som kan vara bra att tänka på:

  • Har du ett CV som är uppdaterat och översatt till engelska?
  • Har du ett pass med lång giltighet kvar (om du planerar att stanna borta ett tag)?
  • Det kan vara bra att ha ett internationellt ID-kort (beställs hos polisen) som komplement till passet om något skulle hända
  • Du bör beställa det blå sjukförsäkringskortet från Försäkringskassan. Det ger dig rätt till fri sjukvård i andra EU/EES-länder samt Schweiz och Storbritannien.
  • Se över din hemförsäkring. Hur länge har du reseförsäkring genom den och behöver du köpa till reseförsäkring för tiden du ska vara utomlands? Vissa bolag låter dig bara förlänga reseförsäkringen hemifrån så det är viktigt att göra detta innan du åker i så fall.
  • Fungerar ditt mobilabonnemang utomlands eller behöver du skaffa ett nytt/ett till abonnemang?

 

Tänk på att ställa alla frågor du har till din presumtiva arbetsgivare innan du skriver på ett kontrakt. Mycket fungerar annorlunda i andra länder jämfört med Sverige. Kan din arbetsgivare kanske hjälpa till med boende, i alla fall i början? Hur kommer dina arbetstider se ut och får du övertidsersättning och sjuklön om du skulle bli sjuk? Har din arbetsgivare någon privat sjukförsäkring och kommer de hjälpa till med att betala in skatter och annat som krävs i det land du ska arbeta i? Har de andra eventuella förmåner du bör känna till?

Worqos hemsida kan du läsa mer nyttig information om viktiga saker att tänka på inför en eventuell flytt till de olika länderna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.