Vilken stekpanna är skonsammast mot hälsan?

publicerad 18 december 2019

Att laga och äta mat hemma är det bästa sättet att äta hälsosammare. Du får bättre kontroll över vad och hur du äter. För en god och effektiv matlagning behövs det ordentliga köksredskap, och stekpannan är utan tvekan en utav de mest använda. En bra stekpanna ska kunna leverera utmärkta resultat. Men vilka stekpannor släpper inte ifrån sig giftiga ämnen som är skadliga för hälsan?

Gjutjärn och kolstål

Till och börja med har vi herren på täppan: gjutjärnspannan. Den är dyrare än andra stekpannor men å andra sidan kan den hålla i generationer. Har en fin och jämn värmefördelning, vilket är viktigt vid stekning. Den läcker inga giftiga ämnen, faktiskt släpper den lite järn när du lagar mat, vilket är bra för hälsan och smaken!

En stekpanna i kolstål är en mycket lättare och smidigare version gjutjärnspannan, fast med bättre släppegenskaper. Den enda nackdelen är att den kan läcka farliga ämnen om den får repor och börjar rosta. Tips: För både gjutjärn -och kolstålspannor ska du akta dig för syrliga ingredienser och diska aldrig med diskmedel!

Teflon

En stekpanna med teflon används mest för sina bra släppegenskaper. Teflon innehåller ofta kemikalierna PFOA och PTFE. När teflon upphettas till mer än 300 ° C släpper dessa gifter som är skadliga för hälsan och som kan orsaka en rad olika sjukdomar. För att använda teflon är det bäst att använda en utav god kvalité, utan kemikalierna PFOA och PTFE. Försök att inte hetta upp den för mycket för att undvika farliga ämnen och byt ut den så fort den blivit repig.

Keramik med och utan beläggning

Keramik är tillverkat av naturliga material och släpper därför inte giftiga ämnen som vissa metaller. Detta gör en stekpanna i keramik (utan beläggning) till ett ganska säkert alternativ. Den är av det dyrare slaget, men hållbarheten och släppegenskaperna kompenserar för priset.

Keramikpannor med beläggning kan däremot vara hälsohotande, eftersom beläggningar för keramik ofta innehåller bly och kadmium. Istället för bly används ibland aluminium, vilket också är giftig.

Koppar, aluminium och rostfria stekpannor

Köksredskap i koppar är bra att använda eftersom den har en bra värmefördelning och bra släppegenskaper. Den släpper inga giftiga ämnen. En nackdel är att den inte håller värmen så länge och du får inte använda syrliga ingredienser här heller!

Aluminium är billigt och har en bra värmefördelning, men tyvärr kan den läcka tungmetaller.

Stekpannor i rostfritt stål håller länge och tål skrapor och stötar. Med tillräckligt med fett har den bra släppegenskaper, men däremot finns risken att den läcker nickel och krom.

Tips och råd

Ska du köpa dig en bra stekpanna 2020 kommer typen så klart bero på vilken användning du kommer att ge den. Men en god riktlinje för en hälsovänlig stekpanna är att akta sig för beläggningar som innehåller giftiga material. Ska du använda teflon bör du undvika höga temperaturer. Ett säkert val är en stekpanna i gjutjärn, kolstål eller keramik utan beläggning.

Diska aldrig stekpannor i diskmaskinen, även om det står att man kan göra det, då kommer din stekpanna att hålla mycket längre.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.