Varför popularisering av sport är fördelaktigt för länders utveckling idag?

publicerad 17 augusti 2022

Sport har en unik förmåga att inspirera och binda samman människor. Många nationer runt om i världen satsar stora resurser på att just deras idrottare ska skörda framgångar på de stora mästerskapen. I denna artikel tittar vi närmare på sambandet mellan sport och ett lands utveckling.

Vilka effekter har sport?

Att sport har en positiv påverkan på samhället har cementerats av forskare sedan långt tillbaka. Inom svensk idrott talar man ofta om att sport ska bidra till ett mer hälsosamt samhälle, en fostran i demokrati, integration och en gemenskap som man kan behålla genom hela livet. Forskare har nu konstaterat att sport även kan ha en stor ekonomisk påverkan på både rika länder och utvecklingsländer. Utvecklingsländer har ofta ett behov av den typen av effekter som sport kan medföra.

Dessa åtgärder brukar bestå av ekonomisk stimulans, kvinnliga rättigheter och ett mer sammanbundet folk. Sport har genomgått ett flertal olika faser och i dagsläget är sport till stora delar väldigt kommersialiserat och efterliknar i många fall näringslivet med professionella spelare som tjänar stora summor pengar. Kommersiella aktörer som exempelvis bettingbolag är numera ett självklart inslag i sporten och betting på sport är för många en integrerad del av matcherna. Bettingbolagen har satsat stora resurser på att sponsra sport och i synnerhet fotbollen. Etablerade bettingbolag erbjuder tjänster som betting och högkvalitativa slotspel på Mr Green på sin lättnavigerade hemsida som är anpassad efter den digitala världen som innebär att man kan placera bet närsomhelst och varsomhelst.

Utveckling och sport

Förutom den fördelaktiga effekten sport har på den fysiska statusen på utövaren har sport även en positiv påverkan på länder utveckling. År 2014 instiftades ”The International Day of Sport for Development and Peace” av FN för att belysa och sprida sportens styrka och positiva kraft för social utveckling. Dagen firas varje år den 6 april med fokus på att idrotten kan förändra liv, stå upp för mänskliga rättigheter och emot orättvisor.

Det finns även de experter som menar att sport kan skänka ett land en patriotisk känsla som binder samman folk. När Sydafrika var värd för Rugby-VM 1995 var det första gången landet stod värd för ett mästerskap efter slutet på apartheid året innan. Många sydafrikaner hade blivit förtryckta och få såg rugbylandslaget som deras eget. I takt med lagets framgångar slöt hela nationen upp bakom vilket ledde otroligt nog hela vägen till ett historiskt afrikanskt VM-guld. Denna framgång räknas än idag som ett av landet absolut största framgångar, både på och utanför planen. Sporten gjorde det möjligt för folket att sluta upp bakom laget vilket bara bevisar vilken positiv kraft sporten kan inneha.

CSR och sport

Corporate Social Responsibility (CSR) är det ansvar ett företag eller organisation har för den påverkan man har på samhället. Ofta används CSR inom näringslivet som ett sätt att ge tillbaka till samhället i form av sociala-, ekonomiska- och miljöinsatser. Denna typ av samhällsengagemang finns även inom sportens värld där företag har identifierat sportens samhällsnytta. Sporten driver ofta lokala samhällsprojekt för att förbättra samhället. Dessa projekt är ofta inom sociala initiativ som exempelvis bekämpa utanförskap, integrationsprojekt eller jämlikhet.

Sammanfattning

Man kan konstatera att sporten är en enorm global kraft som har möjlighet att påverka och förbättra världen. Sporten innehar ofta positiva effekter på en befolknings hälsa men även på det ekonomiska välståndet. Stora mästerskap har en stor ekonomisk påverkan på närområdet och kan generera stora vinster samtidigt som den kan inspirera människor till ett mer aktivt liv. År 2014 instiftades ”The International Day of Sport for Development and Peace” av FN med fokus på att idrotten kan förändra liv, stå upp för mänskliga rättigheter och emot orättvisor, dagens firas 6 april varje år.