Afrikanske fotbollsdomaren blåste av landskampen för tidigt – två gånger

publicerad 13 januari 2022
- av Redaktionen
Domaren Janny Sikazwes beslut orsakade kaos på planen.

Fotbollsmatchen mellan Tunisien och Mali i de afrikanska mästerskapen blåstes av för tidigt – två gånger. Domaren, Janny Sikazwe, blåste slutsignalen redan fem minuter innan ordinarie tid.

Spelarna och ledarna blev förbluffade när FIFA-domaren Janny Sikazwe blåste av matchen vid 85:06. Efter protester kom dock spelet igång igen drygt en minut senare.

Det var en total chock, först undrade man vad han blåste för och tänkte att det var någon frispark. Men så pekade han in oss mot omklädningsrummen. Vi fattade ingenting, säger Malmö FF-målvakten Ismael Diawara, som satt på avbytarbänken för Mali, enligt Schibstedägda tidningen Aftonbladet.

Sikazwe kom sedan att blåsa av matchen återigen innan full tid, men den gången återupptogs aldrig matchen. Den tunisiska bänken blev fullständigt rasande över beslutet och flera ledare sprang fram till domaren och protesterade – men Sikazwe stod fast vid sitt beslut. Matchen blev således helt utan tilläggstid.

Det var tänkt att bli sju-åtta tilläggsminuter, domarens beslut är oförklarligt. Jag har varit tränare länge men har aldrig sett något liknande tidigare, säger Tunisiens förbundskapten Mondher Kebaier på presskonferensen efteråt.

Ismael Diawara betonar att det inträffade får det afrikanska mästerskapen att se oseriöst ut.

Matchen slutade 1-0 till Mali.