Varför mobilsignalförstärkare är extra viktiga under en pandemi

publicerad 22 september 2021
mobilsignalförstärkare

Att vara fast hemma innebär många saker, bland annat att upprätthålla kontakt med vänner, nära och kära, kollegor och lärare via telefon och internet. Vi har alla vant oss vid att internet sköter det mesta när det gäller att hålla oss uppkopplade, men det utesluter inte att även mobila tjänster kan vara viktiga som kommunikationsverktyg.

Tack vare den avancerade moderna mobiltekniken är det oftast enkelt och pålitligt att hålla sig uppkopplad via en mobil enhet. Men så är det inte för alla. Det finns många där ute som har återkommande problem med mobilsignaler på grund av en mängd olika tekniska och till och med geografiska omständigheter.

Varför din anslutning kan vara instabil

Så varför bryts då ibland din mobilanslutning? Det finns flera orsaker till instabila mobilsignaler. En vanlig orsak kan vara platsen där man befinner sig. Du kanske bor i en stad som har mängder med mobilmaster utspridda över hela området. Men om du råkar bo utanför någon tätort eller på landet kanske din närmsta mobilmast ligger längre bort.

Därmed kanske du inte har en såpass stabil anslutning till mobilnätet hemma som du skulle önska. Det finns i princip väldigt lite du kan göra för att förbättra anslutningen om du inte vill flytta någonstans där täckningen är bättre. Men de flesta av oss vill helst slippa ta till sådana drastiska åtgärder för att få bättre mobiltäckning, och för dessa finns det en mycket enklare lösning.

I takt med att distansarbete och hemmakontor blivit allt vanligare har mobilanslutningar blivit enormt betydelsefulla, och det är viktigare nu än någonsin att hålla sig uppkopplad om man vill få jobbet gjort. Men med alla som sitter hemma och jobbar på distans kan man bara föreställa sig vilken påfrestning det blir på de mobila nätverken. Med så många människor över hela landet som använder sina mobiler i ännu högre grad än tidigare är det helt naturligt att uppkopplingskvaliteten försämrats rätt rejält.

Hur du åtgärdar det här problemet

Alltså, du tänker inte flytta för att få bättre mobiltäckning. Det finns dock en del apparater och verktyg som du kan använda dig av för att förbättra din mobilanslutning och hålla dina samtal stabila.

Signalförstärkare är lätta att få tag på i elektronikbutiker och i butiker på nätet. Det finns en mängd olika du kan välja mellan och var och en har sina egna för- och nackdelar, dock främst fördelar eftersom dessa förstärkare är tänkta att fylla en enkel funktion: att upprätthålla en stabil mobiluppkoppling oavsett rådande omständigheter.

Mobilförstärkare består av flera delar som får apparaten att fungera. Den har en extern mottagare som fångar upp de svaga mobilsignalerna. Den placeras utvändigt där du bor och fungerar som en sorts radarantenn som fångar upp den instabila mobila uppkopplingen. När mottagaren fångat upp signalen överför den denna signal till en förstärkare som finns placerad inne i huset.

En mobilsignalförstärkare förbättrar och stabiliserar signalen. Man kan säga att det är den som gör hela jobbet och ansvarar för din stabila uppkoppling. När mottagaren tar upp mobilsignalen från utsidan överförs den till förstärkaren där den utför sin magi.

När signalförstärkaren är så pass stabil att du kan använda den, tar en annan enhet på husets insida emot signalen från förstärkaren och fördelar den i hela hemmet. Det finns olika typer av fördelningsmekanismer. En signalförstärkare kan sprida signalen jämnt över alla enheter inom en viss radie. En annan kan fungera på avstånd, så att signalen blir starkare ju närmare förstärkaren du kommer.

Oavsett vilken av dessa metoder du använder kommer du märka av en tydlig förbättring av kvaliteten på din uppkoppling eftersom alla dina samtal förblir stabila och sällan bryts. Man vet att signalförstärkare fungerar i nästan alla sammanhang och det är ganska ovanligt att de inte hjälper till att förbättra en uppkoppling. Såvida du inte bor mitt ute i ingenstans kommer du garanterat bli hjälpt av en signaalin vahvistin.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.