Vad är det bästa materialet för utemöbler?

publicerad 19 maj 2021

När du utvärderar soffa utomhus kommer du förmodligen att leta efter många av samma egenskaper som du värdesätter inomhusbord, stolar och soffor – hållbarhet, komfort och stil (och naturligtvis pris). Den främsta skillnaden är dock att utemöbler måste tåla utsättningen för vädret utanför. Det finns praktiskt taget inga 100% väderbeständiga utemöbler, men det finns stora skillnader baserat på material som används.

Innan du bestämmer dig är det viktigt att förstå styrkorna och svagheterna i olika materialalternativ. Bestäm hur väl var och en anpassar sig till kraven i ditt bostads- eller kommersiella miljö samt dina personliga preferenser och prioriteringar. Att välja det “bästa” materialet för soffa utomhus är beroende av att matcha dina specifika behov med de inneboende egenskaperna hos varje ämne eftersom varje situation är unik.

Faktorer att tänka på för soffa utomhus Material
Utemöbelramar, bordsskivor och klädsel måste behålla strukturell integritet och utseende under många årstider och genom en mängd olika väderförhållanden. Dessutom är den tid och ansträngning som behövs för att underhålla material under hela året, liksom deras ”grönhet” och kostnader viktiga aspekter att undersöka.

Regn och fukt
Om du bor i ett område där det ofta förekommer regnbyar eller som har hög luftfuktighet, vill du vara säker på att dina möbler är motståndskraftiga mot skador från olika vattenbaserade problem. Stående vatten eller kvarhållen fukt kan inte bara förstöra materialet fysiskt, utan det kan också leda till hälsorisker.

Mögel, mögel och röta
Fuktiga eller fuktiga förhållanden skapar en miljö där olika svampar trivs. Organiska material som håller kvar vatten är mottagliga för mögel och mögel, vilket kan orsaka andningsbesvär, irritation och andra hälsoproblem. Men de skadar vanligtvis inte materialet och kan rengöras. Ruttning å andra sidan leder till biologisk nedbrytning och nedbrytning (sönderfall) av materialet.

Rost och korrosion
Metaller som innehåller järn eller stål är känsliga för korrosion när de ständigt utsätts för vatten och syre. Den frätande oxidationsprocessen försvagar långsamt dessa metaller, vilket resulterar i synlig rost och annan missfärgning. Salt i luften och vattnet påskyndar den kemiska processen, så rostning är ofta vanligare i kustregioner.

Förhalning
Material som tillåter vatteninträngning kan torka ojämnt, vilket resulterar i vridning (vridning eller böjning) av den ursprungliga formen. Inledningsvis kan det vara omärkligt, men med tiden kan det märkbart förvränga materialet, snedställa sömmarna och lossa skruvarna och andra fästelement som används för att hålla ihop möblerna.

Sol och temperatur
Om du bor i ett soligt område eller ett med dramatiska säsongsbetonade klimatförskjutningar måste du leta efter utomhusmaterial som tål skador från hårda UV-strålar och svängningar från extrem värme till kyla.

Fading
Konstant exponering för solen kan få många material att blekna och förlora sin glans över tiden. Den estetiska förändringen kan vara tilltalande (t.ex. patina) eller helt enkelt en minskad färgstarkhet eller ojämn fläck.

Krackning
Vissa material expanderar märkbart och dras samman när de värms eller kyls. De kan spricka, splittras, skeva eller bli spröda när de utsätts för extrema temperaturer eller drastiska fluktuationer. Torr luft kan också få möbler att böjas och spricka.

Värmehållning
Värmen kan också leda till andra logistiska problem. Uteplatsmöbler som lämnas ute i solen kan värmas upp, vilket gör det obekvämt (eller osäkert) att röra vid. Ingen vill bränna sin hud när de sätter sig i eller försöker flytta en loungestol vid poolen.

Vind
Om du bor i ett öppet och extremt blåsigt område är det viktigt att dina utemöbler är tillräckligt tunga för att de inte välter eller blåser bort. Det tar inte mycket att skada en vacker lätt solstol eller matbord när du utmanar Natur, så det är bättre att vara säker än ledsen. Annars måste du lagra eller säkra dina artiklar kontinuerligt när de inte används.

Varaktighet
Vissa utomhusmaterial kan hålla i flera år under perfekta förhållanden men kan behöva bytas ut varje par säsonger när de utsätts för dåligt väder. Andra tål en mängd element under en livstid och ser fortfarande nya ut. En annan variabel som är relaterad till hållbarhet är användning. Om du bara äter ute på din uteplats matbord bara några gånger varje sommar, kommer det att ha mindre slitage än solstolar och dagbäddar som ligger vid poolerna på populära hotell. Ju mer frekvent användningen är, desto mer hållbar bör materialen vara.

 
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.